ABN AMRO en ING overwegen stappen tegen Wirecard

22 juni 2020 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen

ABN AMRO en ING behoren tot de grootste kredietverschaffers van de Duitse fintech-onderneming Wirecard, dat eind vorige week hard van zijn voetstuk tuimelde. Accountant EY weigerde goedkeuring voor de jaarrekening over 2019 te geven, toen bleek dat €1,9 miljard aan liquide middelen ‘onvindbaar’ was. Wirecard zelf geeft aan dat dit bedrag waarschijnlijk nooit bestaan heeft. De beurskoers is volledig ingestort en men vreest alom voor het voortbestaan van het bedrijf, wanneer alle schuldeisers op hun strepen gaan staan. 

Wirecard is al vele jaren gewild goed op de beurs. De Beierse betaaldienstverlener bestaat al sinds 1999, maar vooral sinds 2015 zit de vaart er goed in. In 2018 vond een symbolische wisseling van de wacht plaats, toen het grote Commerzbank uit de belangrijkste Duitse aandelenbeurs (DAX30) zakte, ten faveure van Wirecard. Binnen de Duitse financiële sector kon niemand meer om Wirecard heen. Tot afgelopen donderdag.  

Afgelopen donderdag stond de presentatie van de jaarcijfers van Wirecard over 2019 gepland. Dat liep anders dan iedereen vooraf had verwacht. Accountant EY weigerde de jaarrekening goed te keuren, omdat €1,9 miljard aan liquide middelen onvindbaar was. Een dag later vertrekt CEO Markus Braun als gevolg van de financiële mispeer. In een officiële verklaring op de eigen website stelt Wirecard direct na het weekend dat dat bedrag waarschijnlijk helemaal nooit op de balans heeft gestaan. 

Kredietfaciliteit van €1,75 miljard

Voor Wirecard is het dan inmiddels al bijna te laat. Het vertrouwen in het bedrijf is tot ver onder het vriespunt gezakt, wat zich reflecteert in de beurskoers die ten opzichte van afgelopen donderdag met ongeveer 85% gedaald is, de grootste daling ooit op één dag in de geschiedenis van de Duitse beurs. Menig belegger vreest voor het einde van het voormalige zekerheidje. 

Wirecard kon de afgelopen jaren flink investeren met behulp van een kredietfaciliteit ter waarde van ongeveer €1,75 miljard. Die faciliteit werd gestut door een groep van vijftien banken, zo meldt persbureau Bloomberg. Onder hen ook ABN AMRO en ING, die samen met Commerzbank en Landesbank Baden-Württemberg tot de grootste financiers behoren. Zij hanteren alle vier een plafond van €200 miljoen aan op te nemen krediet. 

Richting de pers hebben ABN AMRO en ING nog niet echt gereageerd. Het bankencollectief wil naar verluidt meer duidelijkheid over de huidige situatie en is ongetwijfeld nieuwsgierig naar de levensvatbaarheid van Wirecard. Een faillissement zou een stevige klap betekenen voor de vier bovengenoemde banken. Temeer omdat bijvoorbeeld ABN AMRO en ING al stevige voorzieningen hebben getroffen voor leningen die mogelijk niet terugbetaald gaan worden vanwege de coronacrisis. 

Veel verliezers, maar wellicht ook winnaars

Wirecard heeft inmiddels al een nieuwe CEO, in de persoon van James Freis. Aan hem de ondankbare taak om orde op zaken te stellen. Al gaan er stemmen op die denken dat met een nieuwe CEO en eventueel een ander jasje de zaken al snel weer als vanouds zullen gaan. Naast Wirecard zelf en de kredietverlenende banken straat de hele kwestie op nog twee partijen slecht af. In de eerste plaats op de Duitse toezichthouder BaFin en ten tweede op accountant EY, dat inmiddels al ruim tien jaar de boekhouding doet maar pas nu ontdekt dat er €1,9 miljard ontbreekt. 

Waar veel verliezers zijn, zijn meestal ook één of twee winnaars. Dat zou in dit geval best eens het Nederlandse Adyen kunnen zijn. Adyen is overwegend actief in dezelfde markt als Wirecard. Wirecard heeft veel klanten in de e-commerce, maar ook luchtvaartmaatschappij KLM wordt genoemd. Het is aannemelijk dat meerdere bedrijven eieren voor hun geld gaan kiezen en overstappen op een bedrijf dat niet het middelpunt is van een groot schandaal. Ook de kredietverlenende banken kunnen overigens nog uitgroeien tot winnaars. Het product van Wirecard is immers succesvol gebleken. Mogelijk dat de banken Wirecard opknippen en bepaalde brokstukken voor een koopje aan hun eigen onderneming toevoegen.