Winst ING keldert met bijna 80%

06 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING schrijft over het eerste volledige corona-kwartaal €300 miljoen winst. Dat is een achteruitgang van maar liefst 79,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal reserveert ING ruim €1,3 miljard voor de stroppenpot, een ruime vervijfvoudiging. 

Ongetwijfeld met een mix van bezorgdheid en tegelijkertijd nieuwsgierigheid keek men uit naar de presentatie van de halfjaarcijfers van ING. Het is de eerste grote bank in Nederland die komt met financiële resultaten over een volledig door corona geteisterd kwartaal. Vorige week gaf ING al een winstwaarschuwing. Nu wordt duidelijk hoe hard de klap is, hoewel ING nog niet de rode cijfers induikt. Een greep uit de cijfers.

  • Netto resultaat van €299 miljoen (Q2 2020). Een daling van 79,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 
  • Met een lichte daling van 1,2% blijven de rentebaten redelijk op peil. De rente-inkomsten komen uit op €3.430 miljoen. 
  • ING reserveert €1.336 miljoen voor mogelijk verlieslatende leningen. Een toename van 539,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 
  • Verslechtering van de kosten/inkomen ratio met 7,3 procentpunt. Van 52,5% (Q1 2019) tot 59,8% (Q2 2020). 

Voor Steven van Rijswijk is het de eerste keer dat hij de cijfers toelicht als CEO. Net als zijn collega-topman Robert Swaak van ABN AMRO stapt hij in op een bijzonder onrustig moment, temidden van een economische crisis. Vergezeld door een kekke oranje beker vat hij de financiële prestaties van ING samen in een video op YouTube.  

Het meest in het oog springend is natuurlijk de ruime vervijfvoudiging van de stroppenpot. Een significant aantal klanten zit in betalingsproblemen. Net als andere banken verleent ING uitstel van betaling, maar de periode nadien is ongewis. Sommige bedrijven zullen faillissement aan moeten vragen. Andere komen in mogelijk langdurige hersteltrajecten. Het is dan ook de zakelijke tak die de grootste bijdrage levert aan de verhoging van de stroppenpot. 

Naast corona-gerelateerde zaken spreekt ING ook nog over een mogelijk fraudegeval waarvoor een groot bedrag gereserveerd is. Het ligt voor de hand dat men daarmee doelt op Wirecard, waarvoor ING – samen met ABN AMRO – één van de grootste leners was.