Rabobank kritisch op belastingvrij schenken voor kopen woning

23 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds 2017 kunnen ouders een bedrag van iets meer dan een ton belastingvrij schenken aan hun kinderen, onder de voorwaarde dat het bedrag volledig in de aankoop van een woning wordt gestopt. Rabobank stelt dat deze maatregel de huizenprijzen extra opdrijft en denkt dat het beter is als de regeling wordt beëindigd.

De gemiddelde prijzen van Nederlandse koopwoningen zijn in een kwart eeuw verdrievoudigd. Dat heeft ertoe geleid dat een koopwoning voor significante groepen mensen steeds minder vanzelfsprekend is geworden. Met name starters zijn kansloos op de huidige woningmarkt. Het kabinet stelde met ingang van 2017 een nieuwe regeling in, waarmee ouders hun kinderen (leeftijd 18 tot 40 jaar) een bedrag van maximaal €102.010 belastingvrij kunnen schenken, zodat ze meer kans zouden hebben op een koopwoning. 

Het kabinet zal het ongetwijfeld goed bedoeld hebben, maar het effect van de maatregel is vooral dat de prijzen extra hard zijn gestegen. "Als je iemand meer geld geeft om te bieden, dan gaat diegene dat vaak ook gebruiken", aldus Nic Vrieselaar, econoom bij Rabobank, tegenover de NOS. "Hoe meer geld mensen hebben om mee te bieden op een huis, hoe hoger de prijzen worden. Dat is zuur voor mensen die minder vermogende ouders hebben." 

De schenking wordt volgens Rabobank niet eens zozeer gebruikt om verschil tussen beschikbare middelen en vraagprijs te overbruggen, maar vooral om te overbieden. En juist dat overbieden en de ‘fear of missing out’ heeft de prijzen de laatste jaren sterk doen stijgen. Ook heeft het een negatieve invloed op de sociale verhoudingen, want het is evident dat de kloof tussen vermogend en niet-vermogend niet krimpt door deze maatregel.

"Als de schenkingen zouden stoppen, denken wij dat huizen minder hard duurder worden dan we afgelopen jaren zagen", is Vrieselaar duidelijk. Het nieuws volgt kort nadat bekend raakte dat het kabinet de leennormen wil verruimen, om het budget voor kopers verder op te rekken. De verwachting is echter dat ook die maatregelen niet direct gaat leiden tot lagere prijzen, eerder het tegenovergestelde.