NIBC en Blackstone eindelijk akkoord over overname

14 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Haagse bank NIBC en de Amerikaanse investeerder Blackstone zijn eindelijk akkoord over een overnamesom. Reguliere aandeelhouders krijgen een prijs van €7,53 per aandeel, wat inclusief dividend is. Met grootaandeelhouders Reggeborgh en JC Flowers is men tot een akkoord van €7,00 per aandeel gekomen, met uitstel van €0,53 dividend. 

Er lijkt dan toch eindelijk een eind te komen aan de soap rond zakenbank NIBC en investeerder Blackstone. Beide partijen hebben een gezamenlijk persbericht uitgebracht waarin ze een akkoord melden, een hernieuwd akkoord om exact te zijn. Beide partijen hadden namelijk in februari al een overeenkomst gesloten, zij het voor een hogere prijs. 

Medio februari was men een overnameprijs overeenkomen van €9,85 per regulier aandeel. Met grootaandeelhouders JC Flowers en Reggeborgh – samen goed voor zo’n driekwart van de aandelen – een prijs van respectievelijk €8,93 en €9,65 per aandeel. En toen barstte in alle hevigheid de coronacrisis uit. Dat leidde tot een fors verlies op de beurzen en een gewijzigd toekomstplaatje voor veel bedrijven, waaronder ook banken.  

Blackstone gaf aanvankelijk aan dat er niets zou veranderen aan de afspraken, maar dat bleek voor de bühne. Achter de schermen was men al druk bezig met het pad voor heronderhandelingen te effenen, want men vreesde ogenschijnlijk een kat in de zak te hebben gekocht door alle nieuwe ontwikkelingen omtrent corona. Onder meer het opschorten van dividend was een heet hangijzer, iets waarin NIBC Blackstone tegemoet zou komen

Wat betreft het dividendbesluit is men tot een compromis gekomen. Reguliere aandeelhouders krijgen een prijs van €7,53 uitbetaald, inclusief €0,53 slotdividend over 2019. JC Flowers en Reggeborgh moeten het ook doen met €7,00 per aandeel, maar exclusief het slotdividend. Het bestuur van NIBC gaat over tot uitbetaling wanneer dat volgens de situatie weer financieel en moreel toelaatbaar is. 

De inspanningen van Blackstone hebben dus effect gehad. De investeerders hebben de prijs voor de aandelen met zo’n €2,00 per aandeel omlaag weten te krijgen, of omgerekend een percentage van tussen de 20% en 25%.