Finos over ondersteuning KYC-praktijk via blockchain

13 juli 2020 Banken.nl

Deze week te gast in de podcastserie Leaders in Finance is de Canadees George Pedra, CEO van Finos. Finos is een relatief kleine fintech-onderneming, maar actief in één van de meest actuele werkgebieden binnen de financiële sector, namelijk KYC en CDD. Via het platform van Finos kunnen klanten waardevolle informatie over klanten die een risico vormen veilig en vertrouwd met elkaar delen, als een soort waarschuwingsregister. 

George Pedra is een geboren Canadees, maar met Portugese wortels. Inmiddels woont hij echter alweer dertien jaar in Nederland. Hij kwam hier in Nederland op uitnodiging van een trustkantoor om deze te leiden. Interessant is dat hij destijds kon kiezen uit Azië, Europa en de Amerika’s. Het werd dus Europa, meer specifiek Nederland. Met veel plezier woont hij in de buurt van Hilversum, hoewel hij aangeeft strenge winters en goede esdoornsiroop (maple syrup) te missen. Daar is hij dan ook nog steeds Canadees voor.

Samen met een zakenpartner die hij al tien jaar kende richtte hij Finos op, waarmee hij zich ging richten op een klein, maar steeds prominenter deelgebied: compliance en meer specifiek het Know Your Customer gedeelte. Vanwege het verleden van Pedra begon Finos in de trustsector. 

Informatieplatform

“We komen oorspronkelijk zelf uit de trustwereld, dus we weten als geen ander wat ze doen en voor welke uitdagingen zij staan. Velen van hen hebben te maken met een stortvloed aan consultants, die hen zo ongeveer een oplossing voor alles proberen te verkopen, liefst voor zoveel mogelijk geld. Dat wisten wij natuurlijk al. Wij willen geen probleem oplossen dat amper bestaat, evenmin zoeken we naar megaprojecten.” 

Geleidelijk aan is Finos bezig met het verbreden van zijn voetafdruk in de financiële sector. Daartoe hebben Pedra en de zijnen een informatieplatform opgericht, waarop deelnemers informatie kunnen vinden over (potentiële) klanten en de risico’s die zij vormen. Wie klant wordt van Finos koopt feitelijk toegang tot dit platform vol waardevolle data. 

“Een voorbeeld”, begint Pedra. “Als organisatie kun je vermijden een klant te accepteren die net door één van je concurrenten op straat is gezet vanwege een integriteitsrisico. In de basis koop je bij ons een kaartje tot informatie die jouw bank kan beschermen tegen risico’s die je reputatie beschadigen. Tot nu bestond er geen manier om dit soort nuttige informatie te delen.

“De meeste banken en trustkantoren scannen wat publiek toegankelijke informatie. Bijvoorbeeld lijsten met sanctielanden of met politiek prominente personen (in het Engels afgekort tot PEP, red.). Komen ze iets tegen dat een risico voor de bank vormt, dan nemen ze afscheid van de klant. Maar er is geen systeem voor het veilig en vertrouwd delen van die informatie met andere banken. Ons platform zorgt ervoor dat kwaadwillenden niet kunnen profiteren van gaten in kennis over deze mensen.”

Hoe meer partijen op het platform zitten, hoe effectiever het wordt. 

Een logische conclusie is dat hoe meer partijen op het platform zitten, hoe effectiever het wordt. “Onze huidige klanten begrijpen dat de waarde ervan van tijd tot tijd zal vermeerderen, maar je moet nu eenmaal ergens starten”, aldus Pedra. Een onderdeel van de achterliggende technologie is blockchain. Voor Finos is blockchain slechts een rader in het geheel, maar wel een belangrijke. Een cruciale eigenschap van blockchain is volgens Pedra de onherroepelijkheid van vastgelegde informatie. 

Sterke positie tegenover toezichthouder

“Wanneer een financiële instelling iemand markeert als ‘afscheid van genomen vanwege te hoog risico’, dan blijft die informatie voor altijd gelogd. Je kunt het niet veranderen, je kunt er niet over debatteren, het is een feit.” Niet alleen die informatie wordt geregistreerd, ook het feit dat men naar iemand gezocht heeft wordt vastgelegd. Zodoende kan een bank richting de toezichthouder aangeven dat er op het moment van acceptatie geen reden was om een klant te weigeren.

Maar een klant kan zich na acceptatie wel ineens ontpoppen tot risico. En ook daar biedt het platform van Finos een bijdrage. “Stel nu dat de bank, waar de persoon die ik eerder noemde al klant is, aanleiding ziet om deze binnen het platform te markeren als risico. Dan duwt het systeem informatie hierover automatisch naar de partij die naar hem of haar gezocht heeft. En ook dat wordt weer onherroepelijk vastgelegd. Dat is waar blockchain voor ons waarde heeft.”

Ten slotte stelt interviewer Jeroen Broekema nog de vraag of dat de hele KYC-praktijk niet vanuit de overheid geregeld zou moeten worden. Pedra: “Deze vraag hebben we al vaker gehoord en wij vinden het geen aantrekkelijk idee dat alles centraal geregeld wordt. Zoveel data onder één beheerder, dat is best eng. Het idee dat de overheid het regelt klinkt misschien redelijk, maar ik denk dat je binnen geen enkel lichaam zoveel informatie geconcentreerd moet willen hebben. Wij hebben bijvoorbeeld zelf geen toegang tot de data, we maken het onze klanten alleen mogelijk om deze met elkaar te delen, via blockchain dus per definitie decentraal georganiseerd. ”