Crédit Agricole en Nordea stappen in bij ING-participatie Cobase

15 juni 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Fintech-onderneming Cobase haalt €10 miljoen aan groeikapitaal op en verwelkomt tevens twee nieuwe aandeelhouders. De investering komt uit twee richtingen, namelijk van het Franse Crédit Agricole en het Scandinavische Nordea. De twee banken voegen zich bij grootaandeelhouder ING. Met de investering wil Cobase het multibank-platform voor grootzakelijke klanten verder uitbouwen. 

Cobase kwam vanaf 2018 in een stroomversnelling terecht. De fintech-onderneming ontstond in de kraamkamer van ING, maar bleef nauw verbonden met ING, dat een bedrag van €7,5 miljoen investeerde. ING zag veel waarde in de propositie van Cobase, die bestaat uit een platform dat grote bedrijven in staat stelt om een veelvoud aan rekeningen bij banken op een eenvoudige en efficiënte manier te beheren. Vorig jaar verkreeg Cobase bovendien een PSD2-vergunning, wat zorgde voor meer verbindingsmogelijkheden met banken, ook op Europees niveau. 

Dat de ster van Cobase rijzende is blijkt uit de welwillendheid van Crédit Agricole en Nordea – twee grote namen in de financiële wereld – om mede te investeren en tevens een commerciële samenwerking te sluiten. Met Nordea is die samenwerking reeds bekrachtigd, met Crédit Agricole ligt deze in de lijn der verwachtingen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat deze twee banken de technologie van Cobase gaan gebruiken voor hun eigen klanten. 

Voor Cobase betekenen zowel de investering als de commerciële samenwerking in één klap een formidabele uitbreiding van de mogelijkheden tot ontplooiing. "Momenteel zijn onze klanten grote bedrijven, voornamelijk uit West-Europa. Het is onze strategie om van Cobase in de komende jaren een pan-Europese speler te maken en vervolgens wereldwijd uit te rollen. We zijn al verbonden aan meer dan honderd banken over de hele wereld. We volgen simpelweg de behoeftes van onze zakelijke gebruikers”, stelt oprichter en CEO Jorge Schafraad.

Zonnige toekomst

Wat Schafraad betreft hoeft niet altijd alles via de merknaam Cobase te verlopen. Hij voorziet ook mogelijkheden voor banken om de technologie van Cobase in hun eigen systemen te verwerken en zodoende onder hun eigen naam aan te bieden, als een white-label oplossing. 

Volgens Benoît Legrand, CEO van ING Ventures, ziet de toekomst van Cobase er rooskleurig uit. "Cobase heeft alle kenmerken van een fintech-succesverhaal. Ze zijn een goed voorbeeld van hoe we innoveren bij ING en hoe we bedrijven waarin we investeren helpen om succes te behalen. Hun multibank-platform is een geweldig concept. Cobase komt nu in de fase van scale-up. We zijn erg blij met de nieuwe banken als partners om samen de veelbelovende groei van Cobase te versnellen.”