Blackstone doet nieuw en fors lager bod op NIBC

09 juni 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgezet tegen het aanvankelijke bod van €9,85 per aandeel van NIBC, komt Blackstone opeens met een fors lager bod, namelijk €7,53 per aandeel. In beide gevallen is dat inclusief het slotdividend over 2019. Vanwege de coronacrisis schaalt de Amerikaanse investeerder NIBC een stuk lager in. Het probleem is alleen dat alle afspraken gemaakt werden, net voordat de crisis in alle hevigheid losbarstte.

Eind maart al vreesden beleggers dat Blackstone onder de in begin februari gesloten deal uit wilde komen. Dat werd toen nog in alle toonaarden ontkend, maar op de achtergrond bleek men toch aardig fanatiek bezig te zijn met het zoeken naar uitvluchten. De coronacrisis leek Blackstone het idee te geven een kat in de zak te hebben gekocht, de koersen duikelden nadien immers flink en het is de vraag hoe winstgevend banken de komende jaren gaan zijn. 

Achter de schermen is op het oog druk gepraat tussen beide partijen. Blackstone leek aan te sturen op het begrip ‘fundamenteel gewijzigde situatie’, wat een reden zou kunnen vormen om onder de afspraken uit te kunnen. Afschaffing van de dividenduitkering werd daar als munitie voor gebruikt. Toeval of niet, niet veel later gaf NIBC aan – tegen de nadrukkelijke wens van de ECB in – terug te keren op het besluit om geen dividend uit te keren. Naar eigen zeggen kon Blackstone de deal anders niet rondkrijgen.

Uit een persbericht is gebleken dat NIBC en Blackstone opnieuw rond de onderhandelingstafel zijn gekropen, vermoedelijk een virtuele tafel in het licht van de coronarestricties. Men onderhandelt over een prijs van €7,53 per aandeel, inclusief het dividend over 2019. Dat is bijna een kwart minder dan de aanvankelijk geboden prijs. Blackstone onderhandelt niet alleen met NIBC, maar ook met grootaandeelhouders Reggeborgh en JC Flowers. 

Enerzijds lijkt het er soms op of Blackstone helemaal onder de deal uit wil, anderzijds dat men een lagere prijs wil afdwingen. Daarover zegt analist Albert Ploegh tegenover zakenkrant FD: “We hebben al eerder gezegd dat de voortdurende stroom van persberichten volgens ons aantoont dat Blackstone nog steeds erg geïnteresseerd is in de overname van NIBC, zij het tegen een lagere prijs.”