ABN AMRO duikt diep het rood in

13 mei 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De coronacrisis hakt er stevig in bij ABN AMRO. Met name hoge de kredietvoorzieningen zorgen ervoor dat ABN AMRO een verlies van €395 miljoen moet boeken over het eerste kwartaal, ongeveer het dubbele van wat analisten hadden verwacht. Twee klantdossiers alleen al waren goed voor maar liefst €460 miljoen aan kredietvoorzieningen. 

Daar waar concurrent ING de schade over het eerste kwartaal nog enigszins wist te beperken, krijgt ABN AMRO een behoorlijke dreun te verwerken. Het zat er al een beetje aan te komen, temeer omdat de bank onlangs melding maakte van een verwacht verlies van $200 miljoen op een Amerikaanse zakelijke klant. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat er nog een dossier is van dergelijke omvang en zelfs nog iets groter. ABN AMRO reserveert $300 miljoen met betrekking tot de Singaporese oliehandelaar Hin Leong, die onder curatele is geplaatst wegens mogelijke fraude.  

Enkele kerncijfers uit het kwartaaloverzicht:

  • Verlies van €395 miljoen (Q1 2020) ten opzichte van een winst van €478 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. 
  • Vertienvoudiging van de stroppenpot tot €1.111 miljoen.
  • Daling cost-income ratio tot 67,6% (Q1 2020) tegenover 63,8% een jaar eerder.
  • Lichte daling van de kapitaalratio CET1 van 18,0% tot 17,3%.

Voor de pas benoemde CEO Robert Swaak is het meteen een vervelende boodschap om te brengen. Temeer omdat hij zelf geen enkele invloed op het resultaat heeft kunnen uitoefenen. Toch is hij vol goede moed: “Het is een uitdagende, maar ook spannende tijd om als CEO bij ABN AMRO te beginnen. ABN AMRO is een belangrijke speler in de Nederlandse samenleving, met een sterk merk en een solide kapitaal- en liquiditeitspositie. De bank heeft sterke fundamenten en onze prioriteiten die we moeten adresseren zijn helder.”

Prioriteiten

Wat betreft die prioriteiten is een strategische review van de zakelijke tak er één. Swaak geeft aan dat hij zich daar de komende tijd mee bezig gaat houden. Dat betekent waarschijnlijk een verdere afbouw van posities in bijvoorbeeld offshore en diamanthandel, twee sectoren die in potentie erg volatiel zijn. “Het risicoprofiel van onderdelen van CIB komt niet geheel overeen met dat van de bank”, aldus Swaak.

Naast die strategische review geeft Swaak aan veel nadruk te leggen op de strijd tegen witwassen. De bank is nog altijd onderwerp van onderzoek door het OM. ABN AMRO investeert fors in deze strijd. Inmiddels is meer dan één op de tien medewerkers hiermee bezig.