ING weet schade te beperken in moeilijk eerste kwartaal

08 mei 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING boekt over het eerste kwartaal van 2020 een winst van €670 miljoen. Dat is 40,1% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In normale tijden goed voor een neerslachtige stemming, maar in deze moeilijke tijden alleszins redelijk. Analisten rekenden namelijk op een grotere winstdaling. Als gevolg doet ING het deze ochtend goed op de beurs. 

Men zal met een dubbel gevoel hebben uitgekeken naar de eerste kwartaalcijfers van een Nederlandse grootbank. Enerzijds met een enorme nieuwsgierigheid, anderzijds met grote vreze. Dat de corona-uitbraak invloed zou gaan hebben stond al wel vast, maar hoe groot zou de klap zijn? Een greep uit de cijfers van ING over Q1 in 2020.

  • De nettowinst in Q1 2020 komt uit op €670 miljoen, tegenover €1.119 miljoen een jaar eerder. Dat is een daling van 40,1%.
  • Een ruime verdrievoudiging van voorzieningen voor mogelijk niet terugbetaalde leningen. Het bedrag komt in Q1 2020 uit op €661 miljoen, waar dat vorig jaar nog €207 miljoen was. 
  • Een verslechtering van de cost-income ratio van 60,8% naar 62,9%, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.
  • Daling van rendement op eigen vermogen van 9,0% naar 5,1%.
  • Uitstel van betaling voor zo’n 100.000 zakelijke en particuliere klanten.

Voor Ralph Hamers was het de laatste keer dat hij de kwartaalcijfers van de oranje bank presenteerde, zij het in andere omstandigheden dan normaal. Zijn laatste dag bij ING is op 30 juni. Ter begeleiding van de cijfers zegt hij: “De Covid-19 pandemie noodzaakt tot het nemen van maatregelen. De operationele prestaties tonen de kracht van ons business model. Toch hebben we ook substantiële voorzieningen moeten opnemen voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald, alsmede voorzieningen vanwege verslechterende macro-economische omstandigheden.” 

Hamers geeft verder aan dat ING goed gekapitaliseerd is en dat de bank mede daarom de mogelijkheden geeft om klanten en de maatschappij te ondersteunen tijdens economisch zware tijden. “We geven particuliere klanten de gelegenheid voor uitstel van betaling op leningen. Voor onze zakelijke klanten bieden we maatwerk, toegespitst op ieders individuele uitdagingen.”

Beleggers waarderen de kwartaalcijfers van ING. Halverwege de ochtend is ING met afstand de grootste stijger op de AEX, Uit peilingen van persbureau Bloomberg kwam naar voren dat men rekende op een nettowinst van ongeveer €410 miljoen over het eerste kwartaal. In de realiteit ligt dat getal dus ruim de helft hoger.