Bunq start ‘SuperGreen’ en plant bomen voor elke €100 aan pinbetalingen

03 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bunq wil gebruikers laten bijdragen aan het klimaat simpelweg door hun dagelijkse dingen te doen. Een tijdje terug startte Bunq daarom de Green Card, waarmee klanten bomen kunnen ‘sparen’. Voor elke €100 aan pinbetalingen met de Green Card zou Bunq een boom planten. Dat plan bleek dermate succesvol dat de online bank deze werkwijze ook gaat toepassen op alle andere soorten betaalpassen. 

De beslissing van Bunq komt voort uit de wensen van de eigen gebruikers. Het ‘bomen planten’-principe was eerst immers alleen van toepassing op de Green Card, een kaart die toch €99 per jaar kost. Dat is stevig aan de prijs. Uit eigen onderzoek bleek dat ruim vier op de vijf Bunqers (81%) gebruikers bomen willen planten voor elke pinbetaling die ze doen, ongeacht welke pas ze daarvoor gebruiken. Bunq toont zich welwillend en volgt deze wens. 

Het planten van bomen als retributie voor het uitgeven van geld is een fenomeen dat sterk in opkomst is. Het is hard op weg om het nieuwe ‘zegeltjes sparen’ te worden. Het planten van bomen wordt als relatief eenvoudige én effectieve manier beschouwd om klimaatverandering tegen te gaan. Ze nemen CO2 op, ze vormen huis en haard voor een veelvoud aan organismen en het ziet er mooi uit. 

“Met bunq SuperGreen willen we groen makkelijk maken. Daarom zijn we de enige bank in de wereld die jou in staat stelt om volledig CO2-neutraal te worden binnen minder dan 2 jaar. We zijn superenthousiast om vandaag aan te kondigen dat onze gebruikers bomen kunnen gaan planten met elke pinbetaling die ze doen”, zegt oprichter en CEO Ali Niknam.

Er bestaat in de wereld nog wel eens wat wantrouwen richting bedrijven die zulke beloftes doen. Want waar komen die bomen te staan en wie controleert? De beschuldiging van ‘greenwashen’ ligt op de loer. Voor de praktische uitwerking van het initiatief werkt Bunq daarom samen met Eden Reforestation Projects, een mondiaal actieve ngo met herbebossing als kerntaak. Via de app van Bunq kunnen gebruikers bijhouden voor hoeveel geplante bomen ze inmiddels verantwoordelijk. Ofwel, de hoeveelheid geld die ze hebben uitgegeven gedeeld door honderd.