ABN AMRO ondersteunt internationaal project voor herbebossing

07 mei 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO Clearing (AAC) is deze maand gestart met een project waarbij het oude bossen weer in ere herstelt. Dit doet het zakelijke bankonderdeel samen met Land Life Company, een Nederlands bomenplantbedrijf. Met de aanplant van nieuw bos in Chicago en in Spanje wil AAC een tastbaar duurzaam resultaat bewerkstelligen. Het is de bedoeling dat deze twee projecten de opmaat vormen naar meer projecten, verspreid over de wereld.

Bomen zijn van grote waarde voor de mensheid. Er groeit voedsel aan, ze bieden schaduw, ze gaan erosie tegen en ze geven hout waar weer hele nuttige dingen van gemaakt kunnen worden. Niet in de laatste plaats hebben bomen een belangrijke invloed op de luchtkwaliteit, in het bijzonder door de opname van CO2 en de omzetting ervan in zuurstof. Ze zorgen er mede voor dat alle organismen op aarde adem kunnen halen. Toch verdwijnen er op onze planeet dagelijks vele hectaren bos, in een tempo dat veel hoger ligt dan de natuur zelf kan rechtzetten. Daarom vinden er wereldwijd herbebossingsprojecten plaats. Samen met de bomenplanters van Land Life Company ondersteunt ABN AMRO Clearing er om te beginnen twee, in Chicago en in Spanje.

Onderstreping operationele duurzaamheid

“Land Life heeft een innovatief herbebossingsproject ontwikkeld dat onze betrokkenheid bij operationele duurzaamheid onderstreept”, licht Andrej Bolkovic toe, CEO van ABN AMRO Clearing Chicago, tijdens een boomplantdag in een stadspark in ‘the Windy City’. “Tegelijk is het in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties rond klimaatactie (SDG 13), en versterkt het de betrokkenheid van medewerkers bij de waarden van onze organisatie. Het is een geweldige manier om mensen te verbinden met onze planeet en met onze gemeenschap.”

ABN AMRO ondersteunt internationaal project voor herbebossing

Naast het project in Chicago ondersteunt AAC ook een herbebossingsproject in de Spaanse regio Castilla y León, de grootste autonome regio van het land, gelegen ten noordwesten van de hoofdstad Madrid. Van oudsher was Castilla y León rijk aan bos, maar al in de Middeleeuwen is er veel gekapt.

Een voorname aanstichter van deze boskap waren de schapenhouders, in heel Middeleeuws Europa bekend vanwege de hoge kwaliteit merinowol die ze leverden. De schapenhouders waren verenigd in een buitengewoon machtig gilde, genaamd ‘Mesta’, en genoten grote privileges van de Spaanse Kroon. Waaronder het kappen van bos ten faveure van grasland om grote kuddes schapen op te hoeden. Met het huidige project wil Life Land Company de biodiversiteit en natuurlijke ecosystemen proberen te herstellen. Inmiddels zijn er al enkele honderdduizenden bomen geplant op aangetaste bodems.

Tastbaar

“Het is belangrijk dat onze inzet voor duurzaamheid tastbaar is en dat de impact van onze inspanningen voor onze medewerkers en klanten duidelijk zichtbaar is”, aldus Pauline Engelberts, Globa COO bij ABN AMRO Clearing. “De bomen die we in Chicago en Spanje planten, worden allemaal getrackt en getracet zodat we hun groei kunnen volgen.” De samenwerking begint met deze twee projecten. Het streven is om in 2020 het projecten uit te breiden naar andere delen van de wereld.