ABN AMRO stelt rekenkracht beschikbaar voor medisch onderzoek

27 maart 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO stelt zijn data-onderzoekscentrum beschikbaar voor medische onderzoekers, die zoeken naar effectieve wapens tegen het coronavirus. Met behulp van geavanceerde hardware en software kunnen scenario’s of maatregelen in veel kortere tijd dan gebruikelijk doorgerekend worden. Het in Amstelveen gevestigde ‘Dataistic Center’ is beschikbaar voor onder meer artsen, virologen en datawetenschappers.

“In 2008 zaten banken zelf in de problemen. Nu zijn we onderdeel van de oplossing. Dát is het grote verschil.” Zo sprak ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen vorige week. Het ging toen expliciet om financiële steun voor bedrijven in nood, maar de woorden krijgen nog een extra lading in het licht van nieuws over de inzet van het ‘Dataistic Center’ in de strijd tegen corona.  

Sectoroverstijgend

Het Dataistic Center opende begin vorig jaar en is een product van ABN AMRO en computerfabrikant Dell. Meer specifiek Dell EMC, zoals het betreffende bedrijfsonderdeel heet nadat Dell dataspecialist EMC enkele jaren terug overnam voor een astronomisch bedrag. Het hypermoderne centrum staat vol met krachtige apparatuur, geschikt om enorme bergen data te analyseren. Data over handelstransacties bijvoorbeeld, data uit de eigen organisatie of – wanneer banken en autoriteiten het daar weer over eens zijn – data van klanten. Het centrum is ook bij uitstek opgezet om te netwerken met andere dataprofessionals. Data is immers iets van alle sectoren. Dat data-analyse sectoroverstijgend is blijkt uit het aanbod van ABN AMRO om de systemen te delen met professionals uit de medische wereld, voor de strijd tegen corona. 

“Door onze rekenkracht te delen, hopen wij er mede voor te zorgen dat COVID-19 en andere ziektes zo snel mogelijk beheerst worden,” zegt Micha Rentier, hoofd van het Technology Lab van ABN AMRO. Praktisch gezien wordt de rekenkracht gedeeld met het onderzoeksplatform Folding@Home. Folding@Home is een project dat onderzoek doet naar ziektes en medicijnen, waarvoor grote hoeveelheden berekeningen nodig zijn. Rentier vervolgt: “Meedoen aan Folding@Home is een goed begin, maar ook andere onderzoekers – bijvoorbeeld datawetenschappers, virologen en artsen – kunnen baat hebben bij ons Dataistic Center.”

Het is overigens niet voor het eerst dat het Dataistic Center wordt ingezet door de medische sector. Eerder al maakte het Prinses Máxima Centrum (voor kinderoncologie, red.) gebruik van de mogelijkheden. De winst zit in een fors kortere tijd voor het analyseren. 

ABN AMRO nodigt alle wetenschappers die momenteel zoeken naar een remedie tegen corona uit om zich te melden bij het centrum. Meer specifiek onderzoeksprojecten die veel rekenkracht vragen omdat ze over grote hoeveelheden data beschikken.