ING: Sparen afgelopen vijf jaar populairder geworden

05 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sparen is de afgelopen vijf jaar populairder geworden. Consumenten zetten geld dat ze langere tijd niet nodig hebben vaker op een spaarrekening dan 5 jaar terug. Ruim acht op de tien (84%) kiest nu (vooral) voor sparen als zij geld over hebben. Reserves beleggen op de beurs is minder in trek dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit het de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 51.800 respondenten per dag.

Sparen nu nog populairder

Wie geld voor langere tijd niet nodig heeft, staat voor de vraag: wat te doen met deze reserve? Sparen en beleggen zijn dan voor de hand liggende opties. De eerste is onder consumenten veruit het populairst. Ruim 8 op de 10 respondenten (84%) zetten geld dat zij overhouden (vooral) op een spaarrekening. Daarmee is sparen nu nog populairder dan vijf jaar geleden. Vijf jaar geleden koos nog iets meer dan driekwart (77%) voor sparen. Beleggen is juist iets minder populair geworden. In 2009 bracht 6% reserves (vooral) naar de beurs. Nu doet slechts 4% dat. Een klein deel (7%) van de respondenten heeft een andere bestemming voor geld dat over is. Daaronder zijn bijvoorbeeld huizenbezitters die een deel van hun hypotheek aflossen.

ING - Sparen steeds populairder

Liever veiligheid in tijden van onzekerheid

De toegenomen populariteit van de spaarrekening is voor een deel te verklaren door de economische tegenwind. De werkloosheid bereikt dit jaar een piek en veel werknemers voelen zich onzeker over hun baan. De meeste consumenten zetten een buffer voor mindere tijden niet graag op het spel. Zij kiezen voor een veilige spaarrekening, waarvan de inleg (spaargeld) en de opbrengst (rente) zeker zijn. Dat kan niet gezegd worden van beleggen. Door de crisis die in 2008 losbarstte, gingen de koersen hard onderuit. Die verliezen liggen nog vers in het geheugen. Mensen zijn veelal geneigd om een situatie te beoordelen op basis van de meest recente herinneringen, dat zal deels de voorzichtigheid om (weer) te gaan beleggen verklaren.

Veiligheid heeft wel een prijs

Zekerheid is een groot voordeel van sparen. Daar staat tegenover dat de opbrengst (rente) relatief laag is. Bij een lager risico hoort een lager rendement. Op lange termijn levert sparen dan ook minder op dan beleggen. Zo leverde de afgelopen 10 jaar spaargeld gemiddeld ruim 2% op en beleggen in de AEX bijna 5%. Zo bezien is het lagere rendement op sparen de prijs die consumenten betalen voor zekerheid. Kennelijk is een groot deel van de consumenten bereid die prijs te betalen, gezien de grote (en toegenomen) populariteit van sparen. De rente op een gewone spaarrekening is nu zo ongeveer 1,25%, dat is historisch gezien vrij laag. Een vijfde van de respondenten (20%) rekent het komende jaar op een nog lagere spaarrente van onder de 1%. Vier op de tien ziet weinig verandering, terwijl een kwart (25%) rekent op een hogere spaarrente dan de huidige.