HSBC heeft slecht nieuws voor 35.000 werknemers

19 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Britse bank HSBC staat aan de vooravond van een enorme reorganisatie, eentje die naar verwachting 35.000 medewerkers gaat treffen. Die cijfers vallen niet zomaar uit de lucht, topman Noel Quinn heeft ze bevestigd tegenover persbureau Reuters.

Een grote groep medewerkers van HSBC gaat een onzeker jaar tegemoet, zo werd duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers van de Britse bank. Het was al enige tijd helder dat er mensen moesten gaan vertrekken, enige tijd terug werd al een mogelijk aantal van 10.000 genoemd. Dat bleek echter een hele conservatieve schatting, want nu wordt een getal van maar liefst 35.000 genoemd. 

Vaak is het zo dat grootscheepse saneringen ten koste gaan van de mid- en backoffice, waar veel repeterend werk plaatsvindt. Werk dat vaak het eerst aan de beurt is bij automatiseringsslagen. Bij de mid- en backoffice zijn in de voorgaande jaren overigens al de nodige banen verdwenen bij de grootste bank van Europa. De nieuwe reorganisatie zal echter ook ten koste gaan van beter betaalde functies en managementposities. In totaal dus zo’n 35.000, wat overeenkomt met ongeveer 15% van het totale werknemersbestand. 

De brutowinst van HSBC over 2019 bedroeg $13,3 miljard en dat is een derde lager dan analisten hadden voorspeld. Een aanleiding voor die fors lagere winst was een afschrijving op goodwill van maar liefst $7,3 miljard, vooral binnen de Europese activiteiten. De tegenvallende jaarcijfers en het bericht over massale reorganisaties zetten HSBC nog wat strakker in de hoek waar de klappen vallen. Enige tijd terug zag de bank zich al genoodzaakt om een flink aantal vestigingen in Hongkong te sluiten, als gevolg van de protesten aldaar. HSBC – dat een aanzienlijk deel van zijn geld verdient in Azië – waarschuwt bovendien alvast voor de economische gevolgen van het de uitbraak van het coronavirus.