Rellen in Hongkong leiden tot sluiting van vestigingen HSBC

03 januari 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het Britse HSBC heeft diverse vestigingen in Hongkong moeten sluiten nadat betogers het op de bank hadden voorzien. Zakenkrant Financial Times spreekt van een tiental vestigingen en automaten. Reden voor de agressieve houding is dat HSBC een rekening had gesloten van Spark Alliance, waarop mensen geld kunnen inzamelen voor juridische kosten van demonstranten.

Het is al enige tijd onrustig in Hongkong. Inwoners van de metropool maken zich ernstige zorgen om de toenemende invloed van China. Een belangrijke reden voor de ongeregeldheden is een wetsvoorstel om criminelen uit te leveren aan landen waarmee Hongkong geen uitleveringsverdrag heeft. De situatie is uitermate complex, want hoewel Hongkong een (speciaal) onderdeel is van China, heeft Hongkong tot op heden geen dergelijk verdrag met China. Kort samengevat vrezen inwoners van Hongkong dat China het wetsvoorstel gaat misbruiken om politieke tegenstanders te neutraliseren en de teugels strakker gaat aanhalen. 

Wat heeft HSBC hier nu mee te maken? De van oorsprong Hongkongse bank beheerde een rekening van Spark Alliance. Spark Alliance is een platform waarop geld ingezameld kan worden voor juridische kosten voor opgepakte demonstranten. Afgelopen november gaf HSBC aan Spark Alliance te kennen dat de rekening binnen 30 dagen leeg moest zijn. Volgens HSBC waren de activiteiten namelijk een overtreding van de algemene voorwaarden van de bank. 

Dat was tegen het zere been van de demonstranten. HSBC werd het mikpunt van vandalisme. Niet alleen zijn pinautomaten vernield, ook werd een filiaal van de bank aangevallen. Daarop heeft HSBC besloten tien geldautomaten en vestigingen te sluiten. Vanzelfsprekend is de bank ontstemd en noemt de bank de aanvallen ‘ongerechtvaardigd’. HSBC wil geen partij kiezen in het conflict - wat ook uitermate onverstandig zou zijn - en benadrukt dat ze slechts gehandeld hebben in overeenstemming met internationale regelgeving.