10.000 banen extra op de tocht bij HSBC

09 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een grootschalig programma voor kostenreductie leidt mogelijk tot het schrappen van meer dan 10.000 banen bij het Britse HSBC. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van een rapport. Hoewel bevestiging ontbreekt lijken vooral goedbetaalde en management-posities het veld te moeten ruimen, waar de back-office de dans naar verwachting grotendeels ontspringt.

Een kleine twee weken geleden nog maar stelde persbureau Bloomberg dat in 2019 zo’n 60.000 bancaire professionals naar ander werk moeten uitkijken. Alleen al bij Deutsche Bank verdwijnen dit jaar naar verwachting 18.000 banen. HSBC stond al wel in dat lijstje, maar op basis van nieuwe berichtgeving ligt het aantal banen op de tocht meer dan dubbel zo hoog als twee weken geleden. Zakenkrant Financial Times schrijft dat er zomaar 10.000 banen extra kunnen verdwijnen. 

Afgelopen augustus nam HSBC afscheid van topman John Flint. De geruchten gaan dat aarzelen om in te grijpen in het personeelsbestand van de bank één van de redenen voor zijn vertrek is geweest. Zijn opvolger (interim) Noel Quinn laat er geen gras over groeien als het rapport waar Financial Times zich op baseert klopt. 

Er lijkt nog niet veel bekend te zijn over waar de klappen gaan vallen binnen het 238.000 mensen tellende personeelsbestand. Wel zijn er indicaties. Veel kostenreducties zijn de laatste jaren ten koste gegaan van de back-office, maar dit keer zijn er signalen die wijzen in de richting van goedbetaalde functies en managementposities. Geografisch gezien ligt Europa het meest voor de hand, daar HSBC in Azië momenteel hard groeit. Het ligt niet voor de hand dat HSBC die groei in gevaar gaat brengen door te bezuinigen op de bezetting.