ABN AMRO opent nominaties voor Duurzame 50

19 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de ABN AMRO Duurzame 50 gaat de bank op zoek naar personen en organisaties die een waardevolle bijdrage aan verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het zijn dan ook vaak architecten of leiders van bouwondernemingen die met de eer strijken. De inschrijving voor de Duurzame 50 van 2020 is sinds deze week geopend tot 26 februari. De uitverkiezing staat gepland op 25 maart.

In Nederland stonden in 2019 zo’n 7,9 miljoen woningen. Dat aantal is verdeeld over een grote variëteit aan vormen, zoals vrijstaande villa’s, boerderijen, rijtjeshuizen of woontorens. Stel dat door slimme vondsten al deze huizen toekunnen met 1% of 2% minder energie, zelfs dan is al te spreken van enorme besparingen. Laat staan als de percentages een stuk hoger uitvallen. Kostenoverwegingen kunnen hiervoor een motivatie zijn, evenals natuurlijk milieuwinst. Via de Duurzame 50 zet ABN AMRO duurzame pioniers in het zonnetje, in een traject dat ook meteen dient als aansporing voor anderen.

De editie van 2019 werd gewonnen door Onno Dwars, directeur van bouwonderneming Ballast Nedam. Onder Dwars zette Ballast Nedam in 2017 koers richting volledig gasloos bouwen. Een dappere keuze, zeker omdat er nog het één en ander moet gebeuren willen gasloze projecten onverwijld een succes zijn. Het leverde Dwars in elk geval persoonlijke eer op, maar daar was het hem niet direct om te doen. “Ik voel mij schuldig, want wat wij allemaal doen en de weg die wij inslaan, gaat veel te langzaam. Vooral de politiek moet veel harder en radicaler handelen”, aldus Dwars in zijn toespraak vorig jaar. Een jaar eerder ging architect Thomas Rau er met de eer vandoor. Hij is onder meer bekend door het ontwerp van het nieuwe remontabele kantoor van Triodos Bank en de ontwikkeling van materialenpaspoort Madaster

Vier criteria 

De nominatieperiode voor de Duurzame 50 2020 is dus tijdelijk geopend. Kandidaten zijn op te geven – of kunnen zichzelf opgeven – tot 26 februari. Daarna zal de jury zich gaan buigen over de inzenders, waarbij ze vier criteria hanteren.

  • Hun bijdragen aan het mogelijk maken van duurzame projecten
  • De inzetten bij duurzame initiatieven, 
  • Actieve kennisdeling over verduurzaming en het 
  • Stimulering en initiatie van duurzame samenwerking. 

De jury deelt per criterium punten uit, naargelang de mate waarin iemand aan de criteria voldoet. De totaalscore vormt meteen de uitslag, die op 25 maart bekend zal worden gemaakt tijdens een zogeheten ‘Green Tie Gala’.