Grote banken ondersteunen Madaster

10 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Met de recente deelname van ING aan Madaster hebben nu de drie grote Nederlandse banken allen hun steun bevestigd. Madaster is een soort kadaster, maar dan voor bouwmaterialen, een materialen-kadaster. Afgelopen zomer spraken ABN AMRO en Rabobank al hun steun uit voor de registratiemethode.

Het Nederlandse kabinet presenteerde vorig jaar het plan ‘Nederland Circulair 2050’. De insteek van het rapport is dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair moet zijn. In een circulaire economie bestaat idealiter geen afval meer, afval wordt hergebruikt als grondstof. Op die manier ligt er minder druk op het milieu en winning van grondstoffen, bovendien stimuleert het innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Madaster - Waste is material without an identity

De bouwsector wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie door de introductie van Madaster. In Madaster wordt geregistreerd uit welke materialen en grondstoffen een gebouw bestaat, het is in feite een materialen-paspoort van een gebouw. Wanneer een gebouw aan het einde van zijn leven is kan met behulp van dit paspoort exact getraceerd worden waar welke grondstoffen verwerkt zitten en hoeveel. Die grondstoffen kunnen vervolgens hergebruikt worden voor een nieuw gebouw. Een gebouw afbreken en deels hergebruiken voor een nieuw gebouw is een stuk duurzamer dan er simpelweg een sloopkogel doorheen jagen. Niet alleen biedt een gebouwenpaspoort voordeel op het gebied van duurzaamheid, eigenaren van zulke panden kunnen ook beter de waarde aantonen van hun pand.

ABN AMRO

Al in juni verbond ABN AMRO zich aan Madaster. Egens Holleman, Manager Real Estate, zei daarover: “Het concept van Madaster is een waarborg voor hergebruik en goede waarderingen. Uiteindelijk is het doel om slimmer en duurzamer om te gaan met materialen, en dat is ook onze ambitie. Daarom moeten we ontdekken en experimenteren, en Madaster is een van dé kansrijke initiatieven.” Het eerste eigen pand waar ABN AMRO Madaster voor heeft gebruikt is Circl, het nieuwe paviljoen bij het hoofdkantoor op de Zuidas.

Rabobank

In juli volgde Rabobank en werd daarmee als tweede grote bank partner van Madaster. De bank had al uitgesproken haar commerciële vastgoedportefeuille volledig te willen verduurzamen en Madaster kan hierin een belangrijke rol spelen. Al moet daar wel bij gezegd worden dat Madaster makkelijker in te zetten is op nieuwe projecten dan op bestaand vastgoed. Rabobank ziet Madaster als “een belangrijke stap in de circulaire bouweconomie”.

ING

Afgelopen week heeft ook ING zich uitgesproken als partner van Madaster. Begga Berben, regiodirecteur van ING Real Estate Finance, legde die keuze uit: “We omarmen dit initiatief en ING gaat werken met Madaster om restafval in vastgoed verder te reduceren en daarmee onze vastgoedklanten te helpen om hun vastgoed verder te verduurzamen.” Het nieuwe hoofdkantoor van ING is een goed voorbeeld van circulariteit. Een deel van het sloopbeton van de oude gebouwen wordt gebruikt voor het nieuwe kantoor, de rest wordt verwerkt in de nieuwe snelweg A9.