ABN AMRO investeert in Iers antiwitwasbedrijf Fenergo

14 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Investeringsvehikel ABN AMRO Ventures investeert een onbekend bedrag in Fenergo. Fenergo is afkomstig uit Dublin en levert Client Lifecycle Management (CLM) software. CLM-software verzamelt voortdurend gegevens over klanten en creërt als gevolg gedetailleerde profielen. Die profielen worden onder meer ingezet voor het opsporen en tegengaan van fraude en witwassen. 

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers eerder deze week gaf topman Kees van Dijkhuizen aan dat er geen nieuws te melden was over het onderzoek van het OM naar witwassen bij ABN AMRO. Achter de schermen is de bank echter druk bezig om – wat de uitkomst van het onderzoek ook moge zijn – maatregelen te treffen die ervoor moeten zorgen dat de bank in de toekomst niet weer in het verdachtenbankje komt te zitten. De investering van ABN AMRO in Fenergo past in deze ontwikkelingen. 

Het CLM-platform beheert de klantrelatie vanaf het eerste contact via onboarding, product- en relatiebeheer, onderhoud, service en triggered events tot het moment dat een klant weer vertrekt bij de bank. Soms wordt hiervoor ook de term ‘continuous onboarding’ gebruikt, wat feitelijk een tegenstelling in zichzelf is. De keuze voor Fenergo als leverancier van deze technologie lijkt geen verkeerde, daar de Ierse onderneming al verschillende prijzen in ontvangst heeft mogen nemen. 

Het geld voor de investering komt uit de pot voor investeringen in fintech, sinds begin dit jaar bekend onder de naam ABN AMRO Ventures (voorheen Digital Impact Fund). “We zijn erg blij met de toevoeging van Fenergo aan onze investeringsportefeuille”, zegt directeur Hugo Bongers van ABN AMRO Ventures. “Hiermee dragen we bij aan de strategische prioriteit van ABN AMRO om te bouwen aan de bank van de toekomst, onder andere door de financiële misdaad te bestrijden. We zijn onder de indruk van het management team en de door Fenergo aangeboden oplossing. Daarnaast intensiveert hiermee ons contact met een groep eersteklas investeerders.”  

Voortzetten innovatie en groei

Voor Fenergo betekent de investering toegang tot nieuwe netwerken én nieuwe financiële mogelijkheden voor verdere groei. De wereld van wet- en regelgeving is bovendien continu in beweging, wat ervoor zorgt dat Fenergo zijn producten en diensten voortdurend moet bijsturen. "Het doet ons veel genoegen om onderdeel te worden van de investeringsportefeuille van ABN AMRO Ventures. Als klant zit ABN AMRO op één lijn met de visie van Fenergo: wij willen onderscheidende oplossingen ontwikkelen waarmee financiële instellingen wereldwijd aan de toenemende en steeds veranderende eisen van toezichthouders kunnen voldoen en tegelijkertijd aan hun eigen klanten een wezenlijk betere klantervaring kunnen bieden. Met onze andere aandeelhouders, Insight Venture Partners (IVP), DXC Technology en BNP Paribas, verheugen we ons op een voortzetting van onze innovatie en snelle groei”, besluit CEO van Fenergo Marc Murphy.