BNG Bank start met Overstap Check van SurePay

14 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

BNG Bank maakt al gebruik van de IBAN-Naam Check en voegt daar nu de Overstap Check aan toe. Klanten van de bank krijgen een melding wanneer zij geld overmaken naar een rekening die niet meer gebruikt wordt door de veronderstelde ontvanger. De melding toont ook meteen het nieuwe rekeningnummer. De Overstap Check is ontwikkeld door SurePay, dezelfde onderneming die de IBAN-Naam Check introduceerde.

Betaalvereniging Nederland schrijft voor dat alle banken die meedoen aan de Overstapservice voor het einde van 2020 BIBI invoeren. BIBI staat voor ‘Betaler Informeren Bij Initiatie’, een melding aan gebruikers voor personen of bedrijven die zijn overgestapt van bankrekening. Wie de Overstap Check van SurePay gebruikt voldoet hier automatisch aan. Zo maakt de bij Rabobank geboren fintech-onderneming online bankieren weer een stukje veiliger.  

Afhankelijk van tegenpartij

Geld overboeken naar een verkeerd rekeningnummer is uitermate vervelend. Men is namelijk volledig afhankelijk van de welwillendheid van de ontvanger om dat bedrag terug te krijgen. In het verleden – toen er nog geen IBAN-Naam Check was en het vaker voorkwam – stuurden mensen een boos mailtje naar hun bank, maar die mogen weinig meer doen dan NAW-gegevens verstrekken. Storneren mogen ze in elk geval niet. Is de tegenpartij onwelwillend, dan helpen alleen juridische stappen. 

Voor particulieren is een dergelijke situatie al vervelend, maar vaak gaat het om relatief kleine bedragen. Omdat BNG Bank vooral institutionele organisaties als klant heeft gaat het meteen om hele grote bedragen. “Na de invoering van de IBAN-Naam Check is het toevoegen van de Overstap Check voor ons een logische stap. Klanten boeken hierdoor minder snel geld over naar een verkeerd rekeningnummer”, legt Kaj Heins uit, productmanager bij BNG Bank.

Meteen op de hoogte

Iemand die te horen krijgt dat hij de verkeerde kant opgaat, hoort graag welke kant hij dan wel op moet. Een waardevolle toevoeging aan de Overstap Check is daarom de weergave van het nieuwe rekeningnummer van de ontvanger. Het nieuwe nummer is meteen op te slaan in het adresboek en het oude kan verwijderd worden. Ook kun je het nieuwe nummer opslaan in het adressenboek. “Zo ben je als klant meteen op de hoogte van informatie, die je normaal alleen via een omweg of achteraf krijgt”, zegt Marcel Rienties, co-founder van SurePay.