CIRCO breidt bereik circulaire trainingen uit door samenwerking met Rabobank

05 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank en adviseur op het gebied van circulair ondernemen Circo starten een samenwerking die ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf moet ondersteunen bij circulaire initiatieven. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij Circo Track, een zelf ontwikkeld driedaags opleidingsprogramma. De samenwerking tussen Rabobank en Circo heeft de ambitie om het bereik en de impact van de opleiding een flinke duw in de rug te geven.

Circulair ondernemen staat anno 2020 vol in de schijnwerpers. Het gaat nog weer een stapje verder dan duurzaam ondernemen. Ondernemen zonder waardeverlies van grondstoffen is binnen deze filosofie het summum. Het verschilt per sector hoe levensvatbaar een circulair bedrijfsmodel is. Een bedrijf dat volledig circulair is, maar continu verliest draait sluit vroeg of laat noodgedwongen zijn deuren. Circo Track helpt ondernemers stappen te zetten in circulariteit en waardeverlies in de keten te identificeren. Vervolgens wordt vastgesteld met welke circulaire designstrategie zij hier een oplossing voor kunnen vinden en welk circulair businessmodel een idee commercieel haalbaar maakt.

Circulariteit stimuleren

Circo wordt uitgevoerd door creative professionals en bestaat mede dankzij funding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De betrokkenheid van de overheid is een logisch gevolg van de doelstellingen op het gebied van CO2-reductie. Rabobank wil daaraan bijdragen en zoekt daarom actief naar mogelijkheden om duurzaam of zelfs circulair ondernemen te stimuleren. Vorig jaar rond deze tijd startte de bank daarom reeds een eigen Circulair Ondernemen Desk, voor advies en financiering in dit grotendeels onontgonnen terrein.  

Het opleidingsprogramma van Circo Track telt drie dagen, verspreid over twee maanden tijd. Er wordt gestart met zes opleidingsgroepen, de Tracks. Dat is niet per se het maximum, want Rabobank en Circo geven aan uit te willen en kunnen breiden als de markt daarom vraagt. In Rotterdam is al een Circo Track gehouden, waarin tien bouwbedrijven op zoek zijn gegaan naar circulaire kansen en nieuwe manieren van samenwerken binnen de keten. “Ze zijn daarbij in een gefaciliteerd designproces en met gespecialiseerde high end kennis en instrumenten op weg geholpen naar nieuwe of aangescherpte businessplannen. We gaan in 2020, ook voor andere sectoren, zeker weer nieuwe Tracks opzetten. Het is een hele mooie manier om gericht met klanten aan de slag te zijn met circulariteit”, licht Jan Willem Vogels toe, rayondirecteur Rabobank Rotterdam. 

Circo is al een tijdje bezig en mocht in 2019 al de duizendste deelnemer trainen en begeleiden. De ambitie ligt een stukje hoger en staat momenteel op 4.000 bedrijven begeleiden naar een circulaire werkwijze. Jeroen Hinfelaar, mede-initiator en programmamanager van CIRCO: “We willen onze impact jaarlijks verdubbelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Daarom ontwikkelen we een netwerk van partners en co-financiers met een vergelijkbare ambitie. De Rabobank hebben we al leren kennen als zo’n waardevol partner. De nu getekende overeenkomst geeft hier verder invulling aan. Hiermee leggen we een mooie basis om die grotere impact samen ook echt te realiseren.”