Niet oversluiten hypotheek kost Nederlander gemiddeld €224 per maand

17 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Nederlanders kunnen flink besparen door hun bestaande hypotheek over te sluiten naar één met een lager rentepercentage. Gemiddeld zelfs €224 per maand. Toch overweegt de meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters het niet. Of ze denken hier niet voor in aanmerking te doen of ze vrezen veel gedoe. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat SNS liet uitvoeren. 

De lage hypotheekrente is fijn nieuws voor consumenten die nu een hypotheek willen afsluiten of dat in de afgelopen jaren gedaan hebben. Veel Nederlanders zitten echter nog met een percentage dat stamt uit de tijd dat de rentestanden nog een stuk hoger lagen. Het is dan ook druk op de oversluitmarkt, aldus recent onderzoek van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Ondanks die drukte is meer dan de helft van de ruim duizend ondervraagden in het onderzoek van SNS echter niet bezig met oversluiten. Terwijl er het wel het nodige te besparen valt.

SNS - onderdeel van de Volksbank - vroeg ook naar de reden waarom ze niet actief bezig zijn met het oversluiten van hun hypotheek. Maar liefst de helft denkt dat het voor hen niet relevant is. Kleinere clubjes geven aan dat het teveel tijd kost (8%) of dat het veel gedoe gaat opleveren (8%). De rest geeft aan dat ze al over een lage rente beschikken of onlangs een hypotheken afgesloten hebben. 

Uit het onderzoek blijkt dat er flink te besparen valt, al lopen de bedragen erg uiteen. Consumenten met een annuïtaire of een (bank)spaarhypotheek maken kans op de grootste besparing, die respectievelijk op kan lopen tot €1.000 en €1.350 per maand. Dat zijn vanzelfsprekend de extreme gevallen. Voor andere hypotheken - zoals aflossingsvrije, lineaire of beleggingshypotheken - gelden maxima van enkele honderden euro’s per maand. Over alle hypotheekvormen bekeken komt de maandelijkse besparing gemiddeld uit op €224 per maand. 

28% door eigen bank benaderd

Die besparingsmogelijkheden ziet ook Taco Bergsma, financieel adviseur bij een SNS Winkel in Amsterdam Zuidoost. “Bij een overgrote meerderheid van de mensen die bij ons binnenloopt met vragen rondom het oversluiten van een hypotheek, zien we dat zij hun maandlasten kunnen verlagen. Met de lage rentestand zie ik dat dit soms de helft van de huidige hypotheeklasten scheelt. Mijn tip voor iedereen met een hypotheek: laat je goed informeren door een financieel adviseur of door je bank. Hypotheken zijn zó persoonlijk, dus staar je niet blind op de scherpste rente en laat je goed informeren over de voorwaarden.”

SNS liet ook onderzoeken hoe consumenten de mogelijkheid tot oversluiten op het spoor zijn gekomen. Iets meer dan een kwart (28%) geeft aan door de eigen bank te zijn benaderd. Dat is op zichzelf opmerkelijk te noemen, omdat de algemene reputatie van banken met betrekking tot oversluiten en het rekenen van te hoge boeterentes niet erg goed is. Banken en andere hypotheekaanbieders lagen in de afgelopen jaren meermaals met consumentenorganisaties en toezichthouder AFM in de clinch. De meerderheid kwam erachter buiten de bank om, bijvoorbeeld via social media, via vrienden en bekenden of doordat ze toevallig een kanaal van hun bank bezochten. 

Meer feiten en uitkomsten zijn terug te vinden in de online factsheet van het onderzoek.