Beleggers bij ASR kunnen kosteloos overstappen naar Evi van Lanschot

16 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Verzekeraar ASR biedt zo’n 15.000 klanten met een beleggingsrekening de mogelijkheid om kosteloos over te stappen naar Evi, het online beleggingsplatform van vermogensbeheerder Van Lanschot. ASR is al enige tijd bezig met het afbouwen van zijn bancaire activiteiten en deze overeenkomst vormt één van de laatste stappen in die ontwikkeling. 

Stap voor stap is ASR zich aan het omturnen van bankverzekeraar tot gewoon verzekeraar. Het bedrijf bood tot voor kort allerlei bancaire diensten aan zoals hypotheken, sparen en beleggen. De bedrijfstop stuurt echter richting verzekeren als kernactiviteit en dat betekent dat ASR afscheid aan het nemen is van bovengenoemde activiteit. Achmea nam eerder al een substantieel deel van de spaar- en hypotheekportefeuille over. In samenwerking met Van Lanschot biedt ASR bestaande klanten met een beleggingsrekening de optie om kosteloos over te stappen naar Evi. Klanten hebben hiervoor drie maanden de tijd. 

15.000 klanten

In totaal zou het gaan om zo’n 15.000 klanten, bij elkaar opgeteld goed voor €370 miljoen aan beheerd vermogen. Waar beleggen bij ASR dus niet meer beschouwd wordt als kernactiviteit is dat bij Van Lanschot het tegenovergestelde. Beleggen is zo ongeveer de ‘raison d’être’ van de Bossche onderneming. Van Lanschot beheerde medio 2019 €82,6 miljard aan assets under management (AUM). Online beleggingsdochter Evi beheert zo’n €1,5 miljard, verdeeld over iets meer dan 16.000 beleggers. 

“In Van Lanschot Kempen hebben we een geschikte partij gevonden voor de bediening van de klanten die nu een beleggingsrekening hebben bij a.s.r. bank. Wij hebben in een eerder stadium vastgesteld a.s.r. bank niet langer als een kernactiviteit te zien”, stelt ASR CEO Jos Baeten. 

Als alle klanten van ASR de overstap maken naar Evi, zou dat voor Evi bijna een verdubbeling van het aantal klanten betekenen en een groei van bijna een kwart aan beheerd vermogen. Hoewel ASR door het sluiten van een samenwerking met Van Lanschot overduidelijk een voorkeur uitspreekt, is er geen sprake van een gedwongen overstap. Klanten kunnen uiteindelijk hun eigen keuze maken. Niettemin heet Van Lanschot nieuwe klanten alvast welkom. “Als online beleggingscoach met persoonlijke aandacht is Evi optimaal in staat om deze klanten een passende beleggingsoplossing te bieden. Online vermogensbeheer waarbij de klant altijd inzicht heeft in de beleggingen en beschikt over de expertise van Van Lanschot”, aldus bestuurder Richard Bruens.