Langstzittende AFM-bestuurder kondigt vertrek aan

13 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Bestuurder Gerben Everts heeft aangekondigd te gaan vertrekken bij toezichthouder AFM. Everts zit aan het einde van zijn tweede termijn en acht dat een geschikt moment om plaats te maken voor anderen. Als Everts - in mei 2020 - definitief vertrekt is hij maar liefst acht jaar bestuurder geweest bij de AFM, wat hem de langstzittende bestuurder tot nu toe maakt.

Gerben Everts trad in 2011 in dienst bij de toezichthouder en stroomde in 2012 door naar de post van bestuurder. Binnen het bestuur was hij verantwoordelijk voor het toezicht op de Nederlandse kapitaalmarkten, de accountancy en de financiële rapportage van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Na twee volle termijnen vindt hij het mooi geweest en zoekt hij naar een vervolgstap buiten de AFM.

Kritische blik

Everts stond en staat bekend als een toezichthouder met een kritische blik en als zodanig vocht hij heel wat robbertjes uit met de grote accountancyfirma’s. Tijdens zijn termijn speelden een aantal affaires waarover de nodige politieke en maatschappelijke verontwaardiging ontstond. In de dossiers rond woningcorporatie Vestia, technisch dienstverlener Imtech en bouwbedrijf Ballast Nedam bleek dat de kwaliteit van de controle op de financiële huishouding ondermaats was.

Regelmatig werden de Big Four door Everts bij naam en toenaam genoemd. Mede onder druk van Everts hebben de accountancyfirma’s flinke hervormingen doorgevoerd in hun cultuur en hun structuur. Zo stelde EY in 2015 een onafhankelijke raad van commissarissen in, kort nadat KPMG ook gekozen had voor uitsluitend externe toezichthouders. Met zijn houding zal Everts binnen de top van de Nederlandse accountancy misschien geen goede vrienden hebben gemaakt. Maar, zo zegt hij in een interview met zakenkrant FD: “Als je wordt gedoogd, ben je geen goede toezichthouder.”

Werk nog niet af

Volgens Everts staat de AFM er bij zijn vertrek goed voor en hij kijkt met plezier en voldoening terug op de afgelopen jaren. Vooral op de positieve ontwikkelingen in de accountancysector. “Het is nu aan de politiek en de sector hiervoor de komende jaren een passende en meer definitieve verankering te vinden, omdat iedereen moet kunnen rekenen op de kwaliteit van het werk van accountants. Het werk is zeker nog niet af. Goed toezicht is en blijft een essentieel bestanddeel van een gezonde en meer duurzame financiële sector. Maar voor mij is binnenkort het moment gekomen om mijn bestuurstaken af te ronden en me te oriënteren op een vervolgstap buiten de AFM.”

Huidig bestuurscollega Hanzo van Beusekom zal een groot deel van de portefeuilles van Everts overnemen. Van Beusekoms verantwoordelijkheden worden op hun beurt weer overgenomen door Laura van Geest, die 1 februari start als nieuwe bestuursvoorzitter en daarmee de definitieve opvolgster van de vorig jaar onverwacht vertrokken Merel van Vroonhoven.