AFM vindt in Laura van Geest nieuwe voorzitter

17 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Laura van Geest wordt de nieuwe voorzitter van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze treedt aan per 1 februari 2020. Minister Hoekstra van Financiën kondigde de benoeming onlangs aan. Van Geest wordt de opvolger van Merel van Vroonhoven, die vorig jaar tamelijk onverwacht de overstap maakte naar het vak van lerares.

De benoeming van Laura van Geest komt niet uit de lucht vallen. Zij werd namelijk voorgedragen door de raad van toezicht van de AFM. Die voordracht is overgenomen door de minister van Financiën. Van Geest wordt benoemd voor de standaardtermijn van vier jaar, die ingaat op 1 februari 2020. Ze is de opvolger van Merel van Vroonhoven, die vorig jaar een verrassende carrièrestap maakte. 

Laura van Geest, Bestuursvoorzitter van de AFM

“De financiële markten zijn voortdurend in verandering”, zegt Van Geest op de website van de AFM. “Denk aan brexit, de toenemende rol van data-analyse en de globalisering. Eerlijke en transparante financiële markten waar bedrijven en consumenten op kunnen vertrouwen, zijn geen zeker bezit. Als toezichthouder kan de AFM het verschil maken. Mooi om daaraan te mogen bijdragen als voorzitter.”

Ervaren bestuursvoorzitter

Van Geest heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring. Ze is sinds 2013 directeur van het Centraal Planbureau (CPB), de instantie die economische prognoses en analyses verzorgt voor regering en overheid. Voor haar periode bij het CPB was ze actief bij Financiën, onder meer als directeur-generaal Rijksbegroting en thesaurier-generaal, en diende ze bij het IMF. 

Die uitgebreide bestuurlijke ervaring is zeer tot het genoegen van de raad van toezicht van de AFM. Martin van Rijn, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM: “Wij zijn verheugd met de komst van Laura van Geest als ervaren bestuursvoorzitter met een scherpe en onafhankelijke geest. Wij hebben er veel vertrouwen in dat Laura samen met de overige leden van het bestuur het gezag van de AFM, in een sterk veranderende financiële wereld, verder zal kunnen versterken.”