Rabobank grijpt mis bij poging tot overname Eneco

26 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Enigszins tegen de verwachtingen in valt Eneco in Japanse handen. Een kongsi van Mitsubishi en energiebedrijf Chubu betaalt €4,1 miljard voor het Nederlandse Eneco. Met dat bod troeft het de consortia Shell/PGGM en Rabobank/KKR af. De waarde van Eneco, met 44 Nederlandse gemeenten als aandeelhouder, werd geschat op zo’n €3 miljard. 

Afgelopen zomer bevestigde Rabobank dat het interesse had in een overname van het Nederlandse energiebedrijf Eneco. De bank zag in Eneco een uitstekende manier om zijn investeringsportfolio in één klap stevig te vergroenen en door de overname huisbankier te worden van de energietransitie. Begin deze maand werd bekend dat Rabobank nog steeds in de race was en zeer recent meldde de bank nog - in een poging extra aantrekkelijk te zijn - dat er niets zou veranderen aan de huidige arbeidsvoorwaarden van het personeel van Eneco en dat er geen reorganisaties zouden komen. Alle inzet ten spijt, Rabobank en investeerder KKR leggen het af tegen een Japanse Kongsi van Mitsubishi en Chubu.

Mitsubishi is in Nederland vooral bekend als producent van auto’s, meer in het bijzonder de hybride Outlander. De overkoepelende Mitsubishi Group bestaat echter al sinds 1870 en heeft zich door de geschiedenis heen als tamelijk allround gepresenteerd. Het bedrijf begon in de scheepvaart, was in de Tweede Wereldoorlog actief als fabrikant van de beruchte Zero jachtvliegtuigen en werd een autoproducent van formaat. Het bedrijf is ook actief in de bouw van (onderdelen van) windmolens en de opslag van energie, waaronder batterijen. Vanuit die richting bestonden er al relaties tussen Mitsubishi en Eneco.

Dagblad De Telegraaf noemde de kansen van Mitsubishi recent nog erg klein, vergeleken met de bids van Shell/PGGM en Rabobank/KKR. Des te groter is de verrassing dat de Japanners er nu met Eneco vandoor gaan. Eneco stelt dat het Japanse bod het beste is voor zowel de aandeelhouders als voor de mensen die er werken. Dat het bod ruim een miljard hoger ligt dan geschat zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben.