Rabobank nog steeds in de race voor overname Eneco

12 november 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het bid van Rabobank om energiebedrijf Eneco over te nemen ligt nog altijd op tafel. Rabobank is één van de twee overgebleven partijen die nog in de race zijn. De overname van Eneco past voor Rabobank binnen het streven de huisbankier van de energietransitie te zijn. De andere partij die nog meedingt is Shell, dat samen optrekt met pensioenuitvoerder PGGM. Shell wil Eneco graag wil inlijven om een duurzamer imago te creëren. Rond Kerstmis wordt de definitieve uitkomst verwacht.

Eneco profiteert van een groen imago, door de grote investeringen die het doet in hernieuwbare energie. In juli bevestigde Rabobank dat het interesse had om Eneco over te nemen. De bank trekt daarbij samen op met het Amerikaanse investeringsfonds KKR. Een overname van Eneco helpt volgens kenners aan verdere aanscherping van een groen imago, waarbij Rabobank zich de rol wil aanmeten van huisbankier van de energietransitie. “Een samenwerking met een partij als Eneco met een sterk groen profiel past binnen de ambitie van Rabobank om de huisbankier van de energietransitie te zijn. Ook sluit dat naadloos aan op de missie om maatschappelijke impact te hebben”, aldus de bank eerder dit jaar. 

Op weg naar de inlijving van Eneco vindt Rabobank echter een tegenstander van formaat op zijn pad, namelijk Shell. Het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf is ook al vanaf het begin geïnteresseerd in een overname van Eneco en beschikt over extreem diepe zakken. Volgens dagblad De Telegraaf zijn Shell en Rabobank de enige serieuze gegadigden die over zijn. Het Japanse Mitsubishi, dat veel meer doet dan alleen auto’s bouwen, is ook nog in de race maar maakt volgen de krant geen serieuze kans meer. Het duurt naar verwachting nog tot de kerst voor er definitief duidelijkheid is over de uitkomst. 

Vergroening in stroomversnelling

Evenals Rabobank is Shell geïnteresseerd in het groene imago dat Eneco meebrengt, een imago dat het niet-duurzame blazoen moet oppoetsen. Shell wil namelijk voorsorteren op een elektrische toekomst, waarin fossiele brandstoffen een steeds kleinere rol gaan spelen.  Shell doet wat dat betreft verwoede pogingen, zoals het inschakelen van influencers om drinkflesjes van gerecycled plastic aan te prijzen of pomphouders klanten te laten vragen om extra te betalen voor CO2-compensatie. Vooralsnog levert het Shell vooral hoon op en trekt men de motieven van Shell in twijfel. Een overname van Eneco moet de gewenste vergroening in een stroomversnelling brengen en op korte termijn sterk bijdragen aan een positiever imago. 

Overigens klinkt er ook nog wel wat kritiek op KKR, de partij waarmee Rabobank in zee is gegaan. KKR - dat staat voor Kohlberg Kravis Roberts & Co - is een Amerikaans investeringsbedrijf dat bekend staat om zijn vijandige buy-outs. Critici noemen het ook wel een sprinkhanenfonds. In Nederland is KKR bekend van de overname van afvalverwerker Van Gansewinkel, dat na de overname bijna kapot ging aan een enorme schuldberg die gebruikt was om de overname te financieren. Meer recent nam KKR de margarinedivisie van Unilever over en toeval of niet, de boterprijzen stegen sindsdien bovengemiddeld hard.