BNP Paribas: Beleggen in Small Caps EU succesvol

28 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Beleggen in Europese small caps is succesvol, aldus Damien Kohler, CIO European equities small & mid caps bij BNP Paribas. Voor de belegger vormt dit soort aandelen, volgens hem, een manier om in te spelen op superieure groei. Volgens de financiële theorie presteren small caps in ontwikkelde markten op de lange termijn beter dan large caps. Dit lijkt een wereldwijd patroon. Rendementen uit het verleden laten zien dat kleine ondernemingen het significant beter doen dan large caps en de MSCI World Index, terwijl de volatiliteit slechts licht hoger ligt.

Outperformance op de langere termijn

Omzet en winstgroei zijn belangrijke bepalende factoren voor de lange termijn prestaties van aandelen. Deze cijfers liggen veelal hoger bij small caps dan bij grote beursgenoteerde ondernemingen. Kleine ondernemingen komen vaak in het beginstadium van de ontwikkeling van het bedrijf naar de markt, als er nog wordt geprofiteerd van de ondernemende managementstijl die inherent is aan een kleinere omvang. Deze ondernemingen kunnen op nieuwe marktkansen inspelen en zich sneller aan veranderende trends aanpassen, wat tot uiting komt in een krachtigere omzetontwikkeling en winstgroei. Het bedrijfsmodel is doorgaans eenvoudiger en dus is het makkelijker om te groeien.

BNP Paribas - Beleggen in Small Caps

Animo voor fusies en overnames

Small caps kunnen het meest profiteren van de verdere normalisatie van de groei in Europa, aldus Kohler. Momenteel is de verwachting dat de winst en dividendgroei van Europese small caps hoger uitkomen dan in de meeste andere ontwikkelde markten. De waarderingen liggen daarentegen lager dan in de Amerikaanse markt. Met het oog op het herstel van de economie in Europa, de bijna ‘volwassen’ groei in de Verenigde Staten en onzeker wordende groei elders in de wereld zou het voor ondernemingen interessant kunnen worden om zich in Europa te herpositioneren, stelt Kohler. Overname van kleine ondernemingen lijkt daarvoor een van de snelste manieren. Veel grote ondernemingen beschikken momenteel over grote hoeveelheden contanten of hebben makkelijk toegang tot goedkope financiering. Ze beschikken dus over de benodigde ammunitie voor fusies en overnames.

Aandelenselectie maakt verschil

Volgens Kohler kan een belegging in small caps het beste worden geselecteerd op basis van een bottom-up analyse. “Wij maken voor die selectie gebruik van een instrument dat bedrijven filtert op superieure balanskwaliteit, groeipotentieel, rendement op de kasstromen, etc. De portefeuillemanagers doen vervolgens nader onderzoek. Het succes van deze gemengde aanpak blijkt wel uit de rendementen op de lange termijn van onze Europese small cap-strategie.”