SNS opent in Maastricht ontmoetingsplek voor bespreekbaar maken geldzaken

29 oktober 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In het centrum van Maastricht opent SNS een ontmoetingsplek - de Ruimte - waar consumenten terecht kunnen voor allerhande geldzaken. Daarbij moet niet direct gedacht worden aan pinnen of geld storten, maar meer aan de omgang met geld. Bijvoorbeeld het op orde brengen en houden van inkomsten en uitgaven of kinderen leren omgaan met geld. SNS geeft aan dat het Nederlanders goed wil laten voelen over hun geldzaken en een verbinding leggen met de lokale gemeenschap. Maastricht is de eerste plaats voor zo’n plek, maar SNS verwacht in de toekomst meer soortgelijke ontmoetingsplekken te openen.

Geldzaken zijn een strikte privé-aangelegenheid voor mensen. Consumenten zijn doorgaans zuinig in het delen van informatie over hun financiële positie. Of dat nu is terwijl ze heel veel verdienen of juist dik in de schulden zitten. Het is vooral die tweede groep voor wie het extra moeilijk is om naar buiten te treden, omdat daar vaak een schaamtegevoel aan vastzit. De Ruimte moet gaan fungeren als een ontmoetingsplek waar iedereen terecht kan over geldzaken en waar allerlei activiteiten worden georganiseerd aangaande het thema financieel welzijn.

Kwart Nederlanders ongemakkelijk over geldzaken

“Wist je dat een kwart van de Nederlanders het zelfs ongemakkelijk vindt om over geldzaken te praten? En dat terwijl financieel welzijn na fysieke gezondheid de belangrijkste factor is voor het voelen van geluk.”, vertelt Ronald Pieters, directeur Retail bij SNS, onderdeel van de Volksbank. “Mensen gooien wel eens een balletje op tijdens verjaardagen of in de sportkantine, maar krijgen vaak niet het antwoord wat ze nodig hebben. Dat is de reden dat we met de Ruimte een ontmoetingsplaats bieden waar bezoekers op een laagdrempelige en ontspannen manier gebruik kunnen maken van elkaars en onze expertise op het gebied van financiën.”

De Ruimte is gelegen aan het Petrus Regoutplein aan de noordkant van het centrum van Maastricht. SNS geeft aan dat het lokale experts en SNS-adviseurs inzet waarbij mensen terecht kunnen over dagelijkse geldzaken. Zodoende wil de bank een goede gesprekspartner zijn en meteen een bron van nieuwe ideeën aanboren voor de dienstverlening van de bank.

De naam ‘de Ruimte’ is bewust zo gekozen, omdat deze een dubbele betekenis heeft. Uiteraard betreft het een ruimte in de meest letterlijke zin van het woord, namelijk vier wanden met daarboven een dak. Maar ook in abstracte zin, omdat mensen de ruimte krijgen. “Bezoekers krijgen hier letterlijk de Ruimte om te ontmoeten, te leren en geïnspireerd te raken. Met een goede kop koffie sluit je jouw laptop aan op het gratis WiFinetwerk in het café, of spreek je af in een van de meetingruimtes”, legt Helma van Pelt uit, manager van de Ruimte. 

Interactie stimuleren

Van Pelt vervolgt: “Bespreek je toekomstplannen en dromen met elkaar of met ons en werk aan een plan om deze te realiseren. Je kunt ook actief aan de slag bij events, zoals workshops en themamiddagen over belastingaangifte, sparen, je pensioen of je kinderen leren omgaan met geld. Door interactie te stimuleren help en motiveer je elkaar, en wordt het makkelijker geldzaken te bespreken. Hiermee hopen wij Maastrichtenaren en ZZP-ers uit de buurt te verbinden en te helpen met alle vragen over geld. Ik kijk ernaar uit om veel mensen te verwelkomen.”