Rabobank en gebiedsontwikkelaar BPD werken aan 15.000 middeldure huurwoningen

08 oktober 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Samen met dochteronderneming Bouwfonds Property Development (BPD) start Rabobank een fonds voor de bouw van 15.000 huurwoningen. Die huurwoningen zijn naast duurzaam en energiezuinig specifiek gericht op middeninkomens, een groep Nederlanders die moeite heeft met het vinden van betaalbare woonruimte. De eerste 1.000 woningen worden al begin 2020 aangekocht. Er is zo’n €5 miljard aan investering mee gemoeid.

Zoals vaker het geval zijn het de middeninkomens die tussen wal en schip vallen. Ze komen niet in aanmerking voor allerlei toeslagen en een sociale huurwoning, evenmin hebben ze de financiële slagkracht om in de vrije huursector hun mannetje te staan. Starters, gezinnen en alleenstaande ouderen zijn voorbeelden van burgers die in deze groep vallen. Al vaker is het woningtekort een maatschappelijk vraagstuk genoemd en de huidige stikstofproblematiek maakt het er allemaal ook niet eenvoudiger op. Daarom start Rabobank samen met BPD een huurfonds dat moet leiden tot 15.000 nieuwe huurwoningen. Van de €5 miljard aan investeringskosten neemt Rabobank de komende drie jaar €1 miljard voor rekening.

Bouwfonds Property Development (BPD) is een Europese speler en actief als ontwikkelaar van integrale woongebieden en kleinschalig commercieel vastgoed. De onderneming is volledig eigendom van Rabobank. Daarmee is de samenwerking ogenschijnlijk een logisch één-tweetje. In totaal willen de twee organisaties dus 15.000 middenhuurwoningen toevoegen aan het woningbestand, met huurprijzen tussen €650 en €1.200. De woningen moeten voldoen aan de meest actuele duurzaamheidseisen en het is de bedoeling dat ze in in aantrekkelijke woonwijken in stedelijke gebieden binnen en buiten de Randstad ter beschikking komen. 

Oplossen maatschappelijk vraagstuk

“Als coöperatieve bank kijken we continu naar mogelijkheden om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het woningvraagstuk staat, in omvang, benodigd aanbod en verduurzaming, al jaren hoog op de agenda en wordt steeds prangender”, aldus Wiebe Draijer van Rabobank in een verklaring. Hij wijst erop dat Nederland zo’n drie miljoen middeninkomen-huishoudens zonder toegang tot voor hen betaalbare woningen. Draijer vervolgt: “Een groter en gezond middensegment op de Nederlandse huurwoningmarkt is nodig om doorstroom te faciliteren. BPD Woningfonds draagt hier actief aan bij. Deze significante investering in betaalbare huurwoningen past bovendien goed in onze missie om samen aan een betere wereld te werken. Rabobank zal het fonds dan ook gebruiken voor verdere productontwikkeling die past bij deze groep huurders.” 

Gea Voorhorst, lid van de Managing Board van BPD: “Met de oprichting van BPD Woningfonds dragen we actief bij aan het oplossen van een serieus maatschappelijk probleem: een betaalbaar thuis voor iedereen. Het zit in ons beider DNA om lokaal actief bij te dragen aan woonuitdagingen. Het helpen van gemeenten en woningcorporaties bij het creëren van divers samengestelde woonwijken, het verduurzamen van hun woningvoorraad, het bedienen van het middensegment met betaalbare woningen en het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt, zijn daar wat ons betreft schoolvoorbeelden van.”