ABN AMRO coördineert kredietfaciliteit van €25 miljoen voor kleine koffieboeren

02 oktober 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Samen met Rabobank en BNP Paribas voorziet ABN AMRO in een kredietfaciliteit van €25 miljoen voor kleine koffieboeren Kenia, Honduras en Mexico. De drie banken trekken samen op met een drietal organisaties, die koffieboeren in staat willen stellen om efficiënter te produceren en sterker te staan op de wereldmarkt.

Koffie is één van die producten die symbool is komen te staan voor ongelijkheid in de wereld. Waar in welvarende landen dagelijks achteloos miljoenen kopjes worden weggedronken, werken koffieboeren in armere landen zich dagelijks voor weinig geld in het zweet. Door de jaren heen zijn er allerlei initiatieven ontstaan voor een eerlijker verdeling in de internationale koffieketen. Het Duitse Neumann Kaffee Gruppe (NKG) presenteert zich als grootste ‘groene’ koffiepartij in de wereld en ontwikkelt met steun van ABN AMRORabobank en BNP Paribas nieuwe mogelijkheden voor koffieboeren.

In de praktijk is het initiatief - genaamd NKG Bloom - een samenwerking van zes partijen, namelijk de drie banken, NKG en de ngo’s IDH en USAID. Elk van de laatste drie partijen heeft zo zijn eigen expertise binnen de koffie- en hulpindustrie. De banken verzorgen het kapitaal waarmee deze bedrijven kunnen werken aan meer perspectief voor kleine koffieboeren. Met behulp van het initiatief krijgen boeren toegang tot financiering, onderwijs en technologie. Hiermee kunnen de boeren hun productiepotentieel volledig benutten, duurzamer werken en de geproduceerde koffie traceerbaar maken. 

Meer perspectief 

De financiering is een product van de samenwerking van drie banken, waarbij ABN AMRO optreedt als coördinator. De bank geeft aan trots te zijn op de creatie van de kredietfaciliteit van €25 miljoen en namens de drie banken zegt Karin Kersten van ABN AMRO: “Het succesvolle project NKG Bloom in Oeganda in 2017 biedt de kleine boer meer perspectief en verhoogt de productie van duurzame koffie. Wij zijn er trots op om bij deze volgende stap betrokken te zijn en samen met Rabobank en BNP Paribas NKG Bloom te ondersteunen.”

Niet alleen is ABN AMRO trots op de kredietverlening, deze draagt ook bij aan verduurzaming van zijn investeringsportefeuille. Zelf noemt de bank dit ‘impact banking’. Het is de derde impact banking-transactie van de bank en gestreefd wordt naar een impact banking-portefeuille van in elk geval €50 miljoen. “We willen een bank zijn met impact. Uit deze transactie blijkt dat we er waarde aan hechten onze klanten te ondersteunen bij de transitie naar een duurzamer bedrijfsmodel. We zijn erg trots op onze bijdrage aan deze innovatieve kredietfaciliteit”, aldus Kersten.