BinckBank: Meer transacties en meer winst in Q1

23 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal transacties van BinckBank flink toe. Hierdoor stegen ook de provisie-inkomsten en de winst. De toestroom van particuliere beleggers op de aandelenbeurs pakte gunstig uit voor de onlinebroker. De voor afschrijvingen gecorrigeerde nettowinst bedroeg €11,6 miljoen, een kwart meer dan een jaar eerder. Dat maakte BinckBank bekend tijdens de presentatie ven de eerste kwartaalcijfers van dit jaar.

Toename aantal transacties

In totaal nam het aantal transacties van BinckBank met 18% toe. In de eerste drie maanden van het jaar werden 2,4 miljoen transacties uitgevoerd. Volgens topman Koen Beentjes was dat het hoogste aantal transacties in een kwartaal in de afgelopen jaren. In de vergelijkbare periode van 2013 waren dat er 2 miljoen. De provisie-inkomsten namen met 24% toe tot €34,7 miljoen. De totale opbrengsten stegen met een vijfde, tot €42,2 miljoen.

Sterke groei Alex

Het aantal vermogensbeheerrekeningen bij Alex vermogensbeheer, onderdeel van BinckBank, nam het eerste kwartaal opvallend flink toe. Het beheerde vermogen steeg tot €2,5 miljard. Per saldo stroomde er €336 miljoen binnen, voornamelijk door 4700 nieuwe klanten.

Eerste kwartaalcijfers BinckBank

Stap richting doelen 2015

BinckBank maakte eind vorig jaar het plan bekend om het beheerde vermogen eind 2015 te laten groeien tot €3,5 miljard. Volgens topman Beentjes is door de flinke groei van het afgelopen kwartaal al een grote stap gezet om dat doel te halen.

Geen concrete toekomstverwachting

In een toelichting op de eerste kwartaalcijfers van dit jaar toonde bestuursvoorzitter Koen Beentjes zich tevreden over het eerste kwartaal. Vanwege de onvoorspelbaarheid van de beurs wilde topman Beentjes niet ingaan op een concrete verwachting voor de toekomst.

BinckBank behoudt positie ondanks concurrentie

De afgelopen maanden kreeg BinckBank meer concurrentie op de Nederlandse markt door de komst van onlinebroker en prijsvechter DeGiro. Ook in Belgie is DeGiro onlangs gestart met zijn activiteiten. Topman Beentjes vindt dat ondanks de toegenomen concurrentie BinckBank zich goed weet te handhaven. Volgens bestuursvoorzitter Beentjes beschikt BinckBank over voldoende kapitaal. Als het vermogen eind 2014 hoger is dan €200 miljoen euro, ontvangen de aandeelhouders een uitkering via de inkoop van eigen aandelen of extra dividend.