ASN Bank bereikt klimaatneutrale status, elf jaar eerder dan doelstelling

21 augustus 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

ASN Bank is voor 118% klimaatneutraal. Dat betekent dat alle investeringen en beleggingen van de bank bij elkaar opgeteld onderaan de streep meer uitstoot voorkomen dan dat ze veroorzaken. Het doel van klimaatneutraal werd in 2014 gesteld, met 2030 als voorgenomen deadline. Het gaat echter allemaal iets sneller dan verwacht, zo blijkt. ASN Bank overtreft de eigen doelstelling met elf jaar. 

Veel banken begeven zich momenteel op het pad der duurzaamheid. ASN Bank is bij uitstek een bank die zich voorstaat op een duurzaam beleid, iets wat consumenten erkennen. ASN Bank is onderdeel van de Volksbank, dat in 2018 besloot om het duurzaamheidsbeleid van het label over te nemen voor de gehele organisatie. ASN Bank blijft wat dat betreft echter de toon voeren, de bank heeft namelijk nu al de status klimaatneutraal bereikt, iets wat voor 2030 gepland stond.

“We tonen aan dat duurzaam bankieren bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. Door het goede voorbeeld te geven en onze meetmethoden en aanpak te delen, helpen we ook andere financiële instellingen vooruit”, zegt topman Arie Koornneef in een verklaring. “We zijn vijf jaar geleden direct gaan meten en rapporteren over deze doelstelling. Dat we deze mijlpaal nu al halen is mooi, maar de urgentie om binnen veilige grenzen van klimaatverandering te blijven is onverminderd groot.”

Windmolenparken

Investeren en beleggen in klimaatneutrale dan wel klimaatpositieve projecten vereist het nodige uitzoekwerk. Een project of bedrijf moet goed in kaart hebben welke uitstoot het veroorzaakt en wat het aan de andere kant juist voorkomt of zelfs wegneemt. Dat kan in hele kleine dingen zitten, zelfs tot het gebruik van houten in plaats van plastic roerstaafjes bij de bedrijfskoffieautomaat. Een sprekend voorbeeld van ‘groen’ investeren, is investeren in windmolenparken. ASN Bank investeerde de afgelopen jaren in vier van zulke parken, alsmede een zonnepark. Voor een duurzamer vastgoedprofiel keerde ASN Bank vorig jaar weer terug op de hypotheekmarkt, bedoeld voor financiering van energiebesparende maatregelen. 

Klimaatpositief

Het halen van de doelstelling betekent uiteraard niet dat ASN Bank nu in de hangmat gaat liggen. Waar het uitgangspunt voor 2030 aanvankelijk klimaatneutraal was, is dat nu opgeschaald tot klimaatpositief. Koornneef: “Het doel ‘klimaatpositief’ is de volgende stap. We willen projecten financieren die CO2 uit de atmosfeer halen, zoals bosaanplant en natuurherstel. Daarmee dragen we positief bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Het is immers van levensbelang om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Dat bereiken we natuurlijk niet alleen. Daarom inspireren we andere financiële instellingen om ons voorbeeld te volgen.”  

Hoewel klimaatpositief al snel gekoppeld wordt aan zaken als milieu, bomen en schone oceanen reikt de duurzaamheidsambitie verder. ASN Bank hanteert soortgelijke doelstellingen voor biodiversiteit en mensenrechten. De bank stelt dat deze thema’s nauw met elkaar verbonden zijn.