Veel animo voor BLG Wonen pilot hypotheek voor duurhuurders

17 juli 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hypotheekverstrekker BLG Wonen heeft in korte tijd duizend geïnteresseerden verzameld die deel willen nemen aan een pilot rond een hypotheek voor duurhuurders. BLG Wonen start de pilot om te bestuderen in welke mate duurhuurders verantwoord kunnen overstappen op een koopwoning, waarbij de hypotheeklasten afwijken van de standaardregels. 

Consumenten die huren maar eigenlijk willen kopen vallen momenteel regelmatig tussen wal en schip. Dan gaat het specifiek om mensen die huren in de vrije sector en teveel verdienen voor sociale huur. De huurlast is vaak een stuk hoger dan dat ze kwijt zouden zijn aan maandelijkse hypotheeklasten. Bij een hypotheekaanvraag lopen ze echter tegen een maximale leensom aan, waardoor een koophuis vaak buiten bereik is. Dat wringt bij veel mensen. Ze vinden het krom dat het kennelijk wel oké is om een relatief groot deel van het inkomen aan huur te besteden, maar dat kredietverstrekkers en regelgevers het een maximale maandlast hanteren die veel lager ligt dan de actuele huurlast. BLG Wonen start daarom een proef voor deze groep, ook wel duurhuurders genoemd. 

Woonquote 42,6%

“Het is duidelijk dat de duurhuurproblematiek een groot probleem is”, stelt Frank Soede, directeur van BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank. “Op dit moment hebben ruim 1 miljoen huurders hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote zelfs gemiddeld 42,6% van het besteedbaar inkomen. De duurhuurder voelt zich vaak gevangen in zijn huurwoning terwijl hij liever wil kopen. Met de huurverklaring willen we de woningmarkt toegankelijker maken voor deze duurhuurders.”

Eind mei kondigde BLG Wonen de pilot aan, waarvoor duizend deelnemers gezocht werden. De animo was zodanig groot dat het krap zes weken later al zover is. BLG Wonen brengt de deelnemers aan de hand van hun persoonlijke situatie en voorkeuren in contact met onafhankelijke financieel adviseurs, die deelnemen aan de pilot en dus op de hoogte zijn van de ins en outs.

Huurverklaring

Om te bepalen of duurhuurders inderdaad de hypotheeklasten kunnen dragen maakt BLG Wonen gebruik van een zogenoemde huurverklaring. Die verklaring kunnen hypotheekverstrekkers gebruiken om te bepalen of het verantwoord is om af te wijken van de standaard hypotheekregels. Die ruimte, ‘explainruimte’ genoemd, is er volgens BLG in de praktijk al, maar wordt nauwelijks benut. De huurverklaring stelt duurhuurders in staat om te onderbouwen dat ze in het verleden al hoge huurlasten hebben kunnen dragen en dat dit dus in de toekomst ook mogelijk zou moeten zijn met hypotheeklasten.