Eerste nieuwe Geldmaat staat in Soest

14 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Het Utrechtse Soest heeft de eerste nieuwe generatie geldautomaat mogen verwelkomen, de Geldmaat. Over het hoofd zien is niet evident, ze zijn namelijk knalgeel. Het is de start van een transitie van geldautomaten met duidelijke ‘branding’ naar een netwerk van neutrale geldautomaten, ondersteund door de drie grote Nederlandse banken.

Momenteel is het helder bij welke bank een geldautomaat hoort. Ze hebben een duidelijke merkuiting en zijn vaak van veraf al te herkennen. Niet zelden komt het ook voor dat over een spanne van honderd meter drie geldautomaten te vinden zijn van drie verschillende banken. Niet altijd even efficiënt, maar historisch zo gegroeid. Er zijn in Nederland zo’n 8.000 geldautomaten. Dat aantal gaat naar verwachting verminderen, maar wel met oog voor een evenwichtige spreiding. Eind vorig jaar maakten de grote Nederlandse banken melding van een neutrale geldautomaat, de Geldmaat. Die vervangt de automaten van de drie grote banken. De eerste daarvan is deze week verschenen in winkelcentrum Overhees in Soest. De rest zal geleidelijk volgen.

Maximale straal van vijf kilometer

Vaak zal het zo zijn dat bestaande geldautomaten een metamorfose krijgen. Nu en dan zal het voorkomen dat automaten verplaatst worden. Het doel is om cash geld bereikbaar te houden voor iedereen binnen een straal van maximaal vijf kilometer, hoewel de tendens naar een cashloze samenleving moeilijk te ontkennen valt. Geldmaat, de banken ABN AMROING en Rabobank hebben hiervoor samengewerkt met diverse belangenorganisaties, zoals de Consumentenbond en ouderenorganisaties.

Erik Kwakkel is CEO van Geldmaat en licht toe: “Ik ben blij dat we vandaag de eerste geldmaat in gebruik kunnen nemen. Onze organisatie zorgt ervoor dat contant geld beschikbaar blijft, nu en in de toekomst. We vinden het ook belangrijk dat iedereen zelfstandig gebruik kan maken van onze automaten. Daarom blijven we in overleg met consumenten via de belangengroepen. De geldautomaten van Geldmaat zijn er voor iedereen.”

Kwakkel wijst op het voordeel van uniformiteit, zoals herkenbaarheid gelijke menu’s om doorheen te wandelen. Hij wijst ook op het voordeel van het wijzigen van pincodes. “Zo is het nu slechts bij één bank mogelijk om de pincode te wijzigen, met de Geldmaat kan dat met pasjes van ABN, ING en Rabo." 

De Volksbank wacht nog even

De meeste van de bijna 8.000 Nederlandse geldautomaten zijn van één van de drie grote banken. Veel resterende automaten vallen onder de vlag van de Volksbank, meer specifiek RegioBank en SNS. De Volksbank houdt voorlopig nog zijn eigen automaten aan, maar sluit niet uit dat het zich later ook bij Geldmaat voegt.