Nieuwe consumptieve lening BNP Paribas specifiek gericht op senioren

04 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BNP Paribas Personal Finance introduceert een nieuwe consumptieve lening voor Nederlandse consumenten, de Persoonlijkste Sr. Lening. De lening is gericht op een hele specifieke doelgroep, namelijk consumenten van 60 tot 74 jaar. De Franse bank voorziet hiermee naar eigen zeggen in een behoefte aan consumptieve kredietproducten voor ouderen. Veelal zijn de mogelijkheden voor deze groep momenteel nog beperkt.

In 2020 telt Nederland naar verwachting zo’n 3,5 miljoen 60-plussers. In 2030 zijn dat er naar schatting al 4 miljoen. Daarmee vertegenwoordigen ze bijna een kwart van de totale bevolking. Al met al vormt de ‘generatie babyboom’ in potentie ook een aantrekkelijke afzetmarkt. Hoewel de markt voor consumptief krediet volop in beweging is, is er volgens BNP Paribas maar beperkt keuze voor de steeds groter wordende groep ouderen. De Franse bank stelt zelfs dat ze worden buitengesloten, hoewel ze langer leven, over meer kapitaal beschikken en een actiever leven leiden dan vorige generaties.

Niet in aanmerking

Vanuit jongere generaties klinken nogal eens aan jaloezie grenzende verwijten richting deze groep consumenten. Ze zouden flink geprofiteerd hebben van de toegenomen welvaart en ook nog eens een pensioen genieten waar latere generaties mogelijk enkel van kunnen dromen. Menig oudere beschikt over een afbetaalde koopwoning, die in de loop der tientallen jaren veel waard is geworden. Voor de financiering van (middel)grote, consumptieve aankopen komen ouderen vaak echter niet in aanmerking, zo ontdekte ook BNP Paribas. Daarom introduceert de bank de Persoonlijkste Sr. Lening, met een relatief lange uiterste looptijd.

Nieuwe consumptieve lening BNP Paribas specifiek gericht op senioren

“Er zijn momenteel te weinig mogelijkheden voor zestigplussers om een consumptieve lening af te sluiten. Wij voldoen met De Persoonlijkste Sr. Lening aan die behoefte”, legt Reinier van Fulpen, Algemeen Directeur bij BNP Paribas Personal Finance. “Veel ouderen leiden nog een actief leven en willen van hun pensionering genieten of in andere behoeftes voorzien. De lening is uitermate geschikt voor extra financiering benodigd voor dit actieve leven. Wij zijn één van de eerste aanbieders van consumptieve leningen die actief de markt voor zestigplussers bedienen.”

Minder stringent, meer maatwerk

BNP Paribas wil een lening bieden zonder veel van de gebruikelijke kenmerken voor leningen voor ouderen. Enkele voorbeelden daarvan zijn de mogelijkheid tot afsluiten van een lening tot op latere leeftijd, een langere uiterste looptijd en meer maatwerk in plaats van geautomatiseerde beoordeling. In essentie is het natuurlijk te begrijpen dat kredietverleners een lening voor ouderen met een andere bril bekijken. Niemand wil een som geld uitlenen aan iemand die een week later overlijdt. De kans dat een lening afbetaald wordt is groter bij iemand van 35 dan bij iemand van 95, om een extreem voorbeeld te noemen. Toch is de praktijk ook dat we langer leven en langer vitaal blijven, zal BNP Paribas denken. Inclusief een bijbehorende levensstijl.