BLG Wonen start proef met hypotheek voor ‘duurhuurders’

24 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

BLG Wonen wil hypotheken gaan verstrekken aan mensen die al enige tijd probleemloos een hoge huurprijs betalen, maar normaal niet in aanmerking komen voor een hypotheek. De hypotheekverstrekker stelt hiervoor een zogeheten huurverklaring in, een bewijs dat ze een goede betaalmoraal- en capaciteit hebben.. Naar verluidt is er vanuit huurders veel vraag naar een dergelijke hypotheek.

Menig huurder die eigenlijk wil overstappen naar een koopwoning stelt hardop en vol onbegrip de vraag: “Waarom mag ik maandelijks wel een hoge huur betalen, maar mag ik maandelijks niet hetzelfde bedrag aan hypotheeklasten betalen?” Een antwoord is dat banken gebonden zijn aan een maximale loan-to-value ratio van 100%. En als het aan De Nederlandsche Bank ligt daalt die verder naar 90%. Het ziet er niet naar uit dat de huizenprijzen op korte termijn gaan dalen, dus starters zullen het alleen maar nog moeilijker krijgen. Met de huurverklaring wil BLG Wonen werken aan een oplossing voor deze groep en de woningmarkt toegankelijker voor hen maken. 

Sparen of vermogen opbouwen lastig

BLG Wonen is onderdeel van de Volksbank, die enige tijd terug al aangaf zich hard te willen maken voor het eigen woningbezit van starters. “Ruim 1 miljoen huurders hebben hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote gemiddeld 42,6% van het besteedbaar inkomen”, zegt Frank Soete, directeur van BLG Wonen. “Deze hoge woonlasten maakt het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim € 50.000.”

BLG Wonen start proef met hypotheek voor ‘duurhuurders’

Bijna elke hypotheekverstrekker heeft op internet handige tools waarmee consumenten kunnen spelen en inschatten wat hun maximale leensom is. Vaak druipen ze teleurgesteld af als ze de uitkomst zien. Soede: “Dat is jammer want er zijn wél mogelijkheden. Daarnaast geven adviseurs aan behoefte te hebben aan helderheid over financieringen voor ‘van-huur-naar-koop-situaties’. Met de huurverklaring willen wij daar ook gehoor aan geven.”  Het leveren van maatwerk is dus één van de toverwoorden als het aan BLG Wonen ligt. Maatwerk was volgens hypotheekadviseur Viisi één van de redenen waarom de hypotheekverstrekker vorig jaar een prijs won voor beste hypotheker.

Voor heel hurend Nederland is het nog te vroeg om te gaan juichen. Eerst gaat BLG Wonen namelijk starten met een pilot, samen met huurders en hypotheekadviseurs. Maximaal veertig ‘duurhuurders’ worden onderdeel van de pilot. Als dat een succes wordt gaat BLG Wonen over tot een landelijke uitrol.