Rabobank staakt activiteiten in Indonesië

03 mei 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank gaat geleidelijk zijn bancaire diensten in Indonesië afbouwen. De bank was sinds 1990 actief in de archipel, opererend onder de naam PT Rabobank International Indonesia. Topman Jos Luhukay legt uit dat de sluiting verband houdt met de mondiale strategie ‘banking for food’ van de Rabobank Groep, met een focus op internationale toeleveringsketens voor food en agri.

Rabobank was in Indonesië actief via de Rabobank Foundation, de maatschappelijke arm van de bank. In 1990 starten de activiteiten in de republiek met het aanbieden van bedrijfsleningen. In 2008 worden de activiteiten verder uitgebreid met het bieden van zakelijke financiering aan winkeliers en Indonesische midden- en kleinbedrijven. Eind 2010 bedient Rabobank Indonesische klanten via 92 kantoren. In 2017 is dat aantal gekrompen tot 34 stuks, verdeeld over Java, Sumatra, Kalimantan (Borneo) en Sulawesi.

Rabobank staakt activiteiten in IndonesiëIn een brief kondigt topman Jos Luhukay de voorgenomen sluiting aan. Hij geeft aan dat het een moeilijke beslissing is, maar tegelijk eentje die samenhangt met de mondiale strategie die Rabobank hanteert. De focus ligt daarbij op ‘banking for food’ en internationale toeleveringsketens voor de voedsel- en landbouwsector.

Vanzelfsprekend gaan alle lopende activiteiten niet in één dag in rook op. De betrokkenheid zal gestaag worden afgebouwd. Luhukay: “We doen er alles aan om de beslissingen van alle aandeelhouders zo goed mogelijk uit te voeren en zorgen ervoor dat het proces van teruggave van bankvergunningen en zakelijke licenties aan de relevante autoriteiten goed, soepel en in overeenstemming met de toepasselijke regelgeving in Indonesië verloopt.” De eerste fase van afbouw is het sluiten van kantoren. Daarna zullen geleidelijk alle bancaire producten en diensten die nu nog lopen worden stopgezet.