The Banking Scene: bankiers evalueren en kijken vooruit

24 april 2019 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Op 14 mei komen bankiers uit heel Europa bijeen in Brussel om de toekomst van betalen en bankieren uit te stippelen. Het evenement ‘The Banking Scene’ is een persoonlijk initiatief van voormalig bankier Rik Coeckelbergs, voortkomend uit de door hem gestarte LinkedIn-groep ‘Innovation in Payments’. Vandaag de dag bedient de groep wereldwijd zo’n 24.000 professionals met nieuws, inzichten en visies.

Een online netwerkgroep die uitgroeit tot een fysiek evenement met internationale dimensies. Zo kan ‘The Banking Scene’ wellicht het best omschreven worden. De drijvende kracht achter ‘The Banking Scene’ is de Belg Rik Coeckelbergs. Coeckelbergs’ oorsprong ligt in de betaalmarkt, onder meer als consultant bij Clear2Pay en als productmanager Daily Banking bij het Belgische Bpost Bank. In 2009 startte hij op LinkedIn de groep ‘Innovation in Payments’, als een omgeving waarin professionals kennis kunnen delen over bankieren in het algemeen en betalen in het bijzonder. Coeckelbergs besloot het idee verder uit te breiden en evenementen te gaan organiseren, onder de naam ‘The Banking Scene’. Al snel bleek dit een voltijd baan te zijn.

The Banking Scene: bankiers evalueren en kijken vooruit

‘The Banking Scene’ richt zich op de omgang met verandering in de bankensector. Denk bijvoorbeeld aan langdurige en extreem lage rentestandennieuwe uitdagers die de markt betreden, ontwikkelingen in fintech en uiteraard toenemende regeldruk. Stuk voor stuk ontwikkelingen die de bankensector vragen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. En dat opnieuw uitvinden gaat sneller als professionals uit de sector hun kennis en visies delen, zo is de gedachte. 14 mei is het weer zover en komen in Brussel in het Hotel de la Poste bankiers vanuit alle windstreken bijeen. Saillant genoeg ligt de locatie van het evenement pal naast de Brusselse gemeente - en het gelijk klinkende - Koekelberg.

Evalueren en vooruitkijken

Waar gaat ‘The Banking Scene’ 2019 specifiek over? Volgens de organisatie over de omarming van nieuwe technologieën, om tegemoet te komen aan verwachtingen van zowel individuen als de maatschappij. Consumenten verwachten persoonlijke service met een menselijk tintje en maatschappelijke relevantie. Minder abstract is een eerste evaluatie van Instant Payments in Europa, de werking van PSD2 en het openen van API-omgevingen. Wat is de status halverwege 2019? Hoe verschillend of hoe homogeen is de bankensector in de Benelux? In welke mate gaan kunstmatige intelligentie en Internet of Things invloed hebben op ontwikkelingen op het gebied van betalen? ‘The Banking Scene’ gaat in op dat soort vragen.

Programma

Bezoekers kunnen kiezen voor drie verschillende ‘tracks’, elk met hun eigen sprekers en onderwerpen.

  • Banking for Humanity - Over het belang van banken voor de maatschappij en de rol die zij spelen in het welzijn van mensen. Onder meer voorman van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Chris Buijink en Chris Skinner van The Finanser is hier één van de sprekers. De focus ligt sterk op mens-gericht bankieren.
  • Innovation in Payments - Hierbij staat technische ontwikkeling centraal. Vanzelfsprekend gaan specialisten hier nader in op zaken als Instant Payments en PSD2, maar ook de opkomst van kunstmatige intelligentie en Internet of Things.
  • Workshops - Parallel aan de bovengenoemde ‘tracks’ vinden er workshops plaats, waarvan sommige enkel op uitnodiging. Ook hier een grote nadruk op technologie en digitalisering.

Lees voor het volledige programma en een overzicht van alle sprekers de website van ‘The Banking Scene’.