Adyen lanceert nieuwe open banking betaalmethode

21 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse Adyen start een nieuwe toepassing voor directe betalingen, die mede mogelijk wordt gemaakt door PSD2. Het is een alternatief voor kaartbetalingen. Inmiddels heeft Adyen in de UK via API’s al connecties gemaakt met alle grote betaalrekeningaanbieders, waardoor het in potentie meer dan 90% van de Britse rekeninghouders kan bereiken.

Sinds deze week is PSD2 ook in Nederland officieel van kracht. Voor zowel banken als andere financiële partijen biedt dat een scala aan nieuwe mogelijkheden, die voorheen ondenkbaar waren. In veel andere landen was PSD2 al eerder ingevoerd, waaronder ook de UK. Daar is Adyen gestart met een nieuwe ‘open banking’ betaalservice, die winkeliers sneller en meer zekerheid moet geven over betalingen, waar uiteindelijk ook consumenten beter van worden.  

Meer zekerheid

Wat doet het exact? De authenticatie van betalingen vindt plaats direct tussen klant en bank. Hierdoor hoeven winkeliers - webwinkels in het bijzonder - niet meer te vrezen voor terugvorderingen als gevolg van fraude of onvoldoende saldo, zoals met automatische incasso nog weleens het geval is. Klanten kunnen de betaalmethode kiezen tijdens het afrekenen. Het systeem leidt ze vervolgens naar de online omgeving van hun eigen bank om de transactie veilig te voltooien. Adyen handelt de betaalstroom tussen bank en winkelier af.

Adyen lanceert nieuwe open banking betaalmethode

 Volgens Adyen verlaagt de nieuwe toepassing de verwerkingskosten voor grotere transacties drastisch. De real-time betalingen maken dat deze automatisch gegarandeerd zijn, waardoor winkeliers het vertrouwen kunnen hebben om aankopen direct te versturen. De consument kan als gevolg sneller zijn product thuis verwachten.

KLM eerste partij

Het Nederlandse KLM is de eerste partij die deze betaalmethode aanbiedt, aan Britse klanten wel te verstaan. De verwachting is echter dat Adyen de toepassing spoedig in andere Europese landen gaat uitrollen. En misschien wel gaat stoppen in de UK, want bij een ongeleide brexit is PSD2 van de ene op de andere dag niet meer geldig.

Myles Dawson is Managing Director UK bij Adyen en zegt: “Banktransacties tussen consumenten en winkeliers zijn al extreem populair in continentaal Europa, omdat ze meer fraudebescherming bieden zonder te zorgen voor frictie in het betaalproces. We zijn verheugd om als eerste een volledig compliant direct payment toepassing te bieden voor consumenten en winkeliers in de UK. De samenwerking met de Open Banking Implementation Entity is bovendien erg goed verlopen.”