Contactloos betalen groeit het snelst in het openbaar vervoer
Volgens Betaalvereniging Nederland is deze maand de vijf miljardste contactloze betaling gedaan. Daarover heeft het fenomeen contactloos betalen vijf jaar gedaan, in 2014 vond de eerste contactloze pinbetaling plaats in Nederland. Inmiddels is 59% van de betalingen contactloos.
Gemak dient de mens en dat komt duidelijk naar voren in het betaalgedrag van Nederlanders. Vraag een willekeurig persoon op straat hoeveel cash geld hij of zij nog op zak heeft en de kans is groot dat “niets” het antwoord is. Het aandeel pintransacties blijft maar stijgen ten faveure van cash betalingen. Binnen die pintransacties krijgt contactloos betalen steeds meer de voorkeur, al is contactloos betalen niet per definitie hetzelfde als contactloos pinnen. Snelheid en veiligheid zijn voorname redenen dat zowel consumenten als winkeliers en instanties massaal gebruik maken van contactloos betalen.
De Betaalvereniging meldt dat vooral in het openbaar vervoer sprake is van opmerkelijke groei, namelijk een verdrievoudiging. Het was om die reden dat de viering van de vijf miljardste betaling plaatsvond in een bus. De kans is natuurlijk miniem dat de ceremoniële betaling ook daadwerkelijk de vijf miljardste betaling was, maar dat mocht de pret niet drukken.
Zoals gezegd vond de jubilerende betaling plaats in een bus, meer in het bijzonder lijn 140 van Tilburg naar Den Bosch. “Zeker in de bus is contactloos betalen een enorme uitkomst,” zegt Arriva-chauffeuse van dienst Lisa Werner. “Het gaat veel sneller en het is veiliger. Er valt niets meer bij mij te halen door overvallers. Voor die kleine bedragen is contactloos betalen reuze makkelijk, meestal zonder pincode.” In totaliteit worden de meeste contactloze betalingen gedaan in achtereenvolgens supermarkten, de horeca en bij verkoopautomaten.