Mobiel bankieren en contactloos betalen dominant in 2018

01 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het jaar 2018 markeerde twee bijzondere, hoewel misschien niet heel verrassende gebeurtenissen. Voor het eerst betaalden consumenten via mobiel bankieren dan internetbankieren en voor het eerst werd er vaker contactloos afgerekend dan via het insteken van een bankkaart. Dat meldt Betaalvereniging Nederland, branchevereniging voor aanbieders van betaaldiensten in Nederland.

Één van de leuke dingen van een nieuw jaar is terugkijken naar het jaar ervoor. Voor mensen die houden van lijstjes en statistieken is januari wellicht de mooiste maand van het jaar. Betaalvereniging Nederland presenteerde deze week cijfers over ontwikkelingen in het betalingsverkeer. De trends zijn al enige jaren onmiskenbaar, maar in 2018 zijn twee van die trends dominant geworden. Mobiel bankieren bleek populairder dan internetbankieren en voor het eerst werden er meer contactloze betalingen verricht dan niet-contactloze (insteek).

Mobiel bankieren neemt de leiding

Eind 2017 had internetbankieren nog de voorkeur van Nederlandse consumenten. Er werd voor meer dan de helft (57%) overgeboekt via internetbankieren. Een jaar later is die balans verschoven. Banken besteden veel aandacht aan hun mobiel bankieren, die steeds meer functionaliteiten krijgen. Meer en meer worden die apps het centrale contactpunt tussen bank en consument, een one-stop-shop. Waar ouderen het - ook Europees - aardig goed doen als het gaat om de adoptie van digitaal bankieren, zijn het vooral de jongeren die mobiel bankieren steeds meer de voorkeur geven. De verwachting is dat het aandeel mobiel bankieren alleen maar verder zal toenemen.

Ontwikkelingen in het betalingsverkeer

Een andere interessante conclusie die uit de gegevens van Betaalvereniging Nederland te trekken is, is de niet te stoppen ontwikkeling van contactloos betalen. In totaal werd in Nederland in 2018 4,37 miljard keer de betaalpas getrokken voor een betaling, goed voor een totaalbedrag van €115 miljard. Eind 2018 was het aandeel contactloze betalingen daarbinnen goed voor 56%. Voor het gemak worden daar ook smartphones en wearables onder gerekend, hoewel dat sec gezien natuurlijk geen betaalpassen zijn. Waar het in essentie om draait is een contactloze betaling met behulp van een NFC-chip. In 44% van de gevallen was er nog sprake van het insteken van de betaalpas.

Grootste stijging sinds 2001

Men zou kunnen verwachten dat de rek er zo ondertussen wel uit begint te gaan als het gaat om de adoptie van betalen met bankkaart. Maar niets is minder waar, weet Piet Mallekoote: Het aantal pinbetalingen is in 2018 met bijna 13 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2001 is het pinnen in Nederland niet meer zo hard gestegen. De veiligheid en het toenemende gemak van contactloos betalen met steeds meer verschillende betaalinstrumenten, zoals smartphones, ringen en horloges, zal daar zeker aan hebben bijgedragen.”