Florius introduceert groene hypotheek voor verduurzaming woning

21 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Ervan uitgaande dat het allemaal geen grapje is, start Florius op 1 april met de Verduurzaam Hypotheek. Deze nieuwe hypotheek is specifiek gericht op bevordering van verduurzaming van woningen en de betaalbaarheid daarvan. Het maximaal bij te lenen bedrag ligt tussen €5.000 en €25.000, uitsluitend te besteden aan energiebesparende maatregelen.

De afgelopen jaren is er steeds meer keuze gekomen in groene hypotheken. In 2018 alleen al startte Triodos Bank met een groene hypotheek, ASN Bank kwam terug op de hypotheekmarkt met een hypotheek gericht op energiebesparende maatregelen en in hetzelfde straatje introduceerde Rabobank het Groendepot. Nu is het de beurt aan hypotheekverstrekker Florius, een volle dochter van ABN AMRO.

Tussen €5.000 en €25.000

De Florius Verduurzaam Hypotheek geeft huizenkopers de mogelijkheid om tussen de €5.000 en €25.000 bij te lenen om te investeren in energiebesparende maatregelen in en om de woning. Denk aan isolatie van de ramen of de muren of de aanleg van vloerverwarming of zonnepanelen. Consumenten kunnen het extra leningdeel tot twee jaar na het passeren van de hypotheek inzetten. Hiermee wil Florius de consument een beetje rust geven in die zin dat het in eerste instantie vooral gaat om het kopen van een nieuwe woning en later pas hoeft te beslissen over te nemen duurzame maatregelen.

Florius introduceert groene hypotheek voor verduurzaming woning

“40% van alle CO2-uitstoot in Nederland is toe te schrijven aan de gebouwde omgeving. Wij financieren met onze portefeuille ongeveer 10% van alle particuliere koopwoningen. De maatschappij vraagt om eenvoudige en toegankelijke oplossingen om duurzamer te wonen”, aldus Karin Polman, directeur van Florius. “Het energiezuinig maken van de woning moet daarom voor iedereen toegankelijk en betaalbaar worden. We dragen met verduurzaming van woningen niet alleen bij aan een reductie van C02. We zorgen zo ook dat de energielasten omlaag kunnen en het wooncomfort omhoog. Bovendien kan de waarde van een huis stijgen als het energielabel opschuift. Deze hypotheekoplossing kunnen adviseurs zowel aan nieuwe als aan bestaande klanten aanbieden.”

Geen extra risico-opslag

De adviseur kan de Verduurzaam Hypotheek aanvragen als onderdeel van een reguliere hypotheek. Het bedrag komt in een soort bouwdepot. De koper hoeft dus niet direct te beslissen wat of wanneer hij iets gaat ondernemen. Goed om te weten is dat extra bijlenen voor verduurzaming geen risico-opslag met zich meebrengt. Florius werkt samen met De Energiebespaarders, waar huiseigenaren terecht kunnen voor advies op maat over verduurzamingsmaatregelen.