Rabobank financiert ziekenhuizen St. Jansdal

11 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Met een financiering van €45 miljoen door huisbankier Rabobank kan ziekenhuis St. Jansdal zich weer oprichten na een moeilijke tijd. In 2017 scheerde de organisatie langs de financiële afgrond, maar bestuur en medewerkers hebben het tij weten te keren. De financiële impuls is bestemd voor de ziekenhuislocaties Harderwijk en Lelystad.

Afgelopen jaar werd duidelijk dat meerdere Nederlandse ziekenhuizen in de financiële gevarenzone zitten. Het faillissement van MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen zorgde voor veel onrust en discussie. In 2017 ging het ook bijna mis met ziekenhuis St. Jansdal uit het Gelderse Harderwijk. De implementatie van het elektronisch patiëntendossier (EPD) verliep dermate problematisch dat het de organisatie bijna de kop kostte. In 2018 is die situatie door goed ingrijpen genormaliseerd en is er weer tijd om vooruit te kijken. Mede dankzij een financiering van €45 miljoen door huisbankier Rabobank.

Meerjarenplannen

Het verlies van 2017 werd in 2018 volledig omgebogen en er werd een stijging (4%) gemeten in het aantal patiënten. De omzet in 2018 bedroeg €170 miljoen. Naar verwachting stijgt de omzet in de komende jaren naar €250 miljoen. Dat komt mede door een overname van de activiteiten in de locatie Lelystad, die St. Jansdal overneemt van de curator van IJsselmeerziekenhuizen. Met de financiering wil St. Jansdal enerzijds enkele faciliteiten in de locatie Harderwijk verbeteren (radiologie en intensive care, red.) en anderzijds de doorstart en upgrade van de locatie Lelystad gestalte geven.

Rabobank stelt lening van €45 miljoen beschikbaar aan St. Jansdal

Volgens Rabobank is nu het geschikte moment om door te pakken. De bank prijst het optreden van het ziekenhuis in een financieel moeilijke tijd. Jeroen Scholten is relatiemanager bij Rabobank en licht toe: “St Jansdal heeft geweldige slagkracht laten zien, maakt heldere strategische keuzes en is financieel solide. Dit geeft ons vertrouwen in de continuïteit van het ziekenhuis. Met deze financiering dragen we bij aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van goede zorg in de beide regio’s. Daarbij is steun van zorgverzekeraars en medici belangrijk, net zoals innovatie, samenwerking met specialistische centra en preventie om efficiënt in te spelen op de toenemende zorgvraag. Als huisbank ondersteunen wij St Jansdal daarom graag in haar ambities.”

Stabiele financiële situatie

Voor het bestuur van St. Jansdal vormen de financiering en het vertrouwen van Rabobank een flinke opluchting. En voor de inwoners van de omgeving Harderwijk en Lelystad ongetwijfeld ook. Een korte blik op de kaart leert dat de dichtsbijzijnde alternatieven al snel op 30 kilometer afstand liggen. Namens St. Jansdal laat financieel directeur Arend Jan Poelarends weten: “Deze ondertekening vormt een belangrijk moment voor St Jansdal. Wij willen goede zorg in de regio voor alle patiënten. Een stabiele financiële situatie is daarbij belangrijk. Fijn dat er dan een huisbankier is die vertrouwen in ons heeft, onze plannen steunt en deze financiert.”

Lees ook:
Rabobank en BNG Bank financieren Diakonessenhuis