Rabobank en BNG Bank financieren Diakonessenhuis

20 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Rabobank en BNG Bank stellen gezamenlijk €75 miljoen financiering beschikbaar aan het Utrechtse Diakonessenhuis. Hiermee wil het ziekenhuis de komende jaren fors investeren in kwaliteit en in nieuwe voorzieningen. Naast de €75 miljoen financiering spreekt het ziekenhuis zelf ook €110 miljoen aan eigen vermogen aan.

Het Utrechtse Diakonessenhuis – verspreid over de locaties Utrecht, Zeist en Doorn – gaat de komende jaren fors investeren. In totaal gaat het om investeringen met een totale waarde van €185 miljoen. Hiervan wordt €75 miljoen gedekt door leningen van BNG Bank en van Rabobank. Het geleende bedrag wordt besteed aan nieuwbouw en renovatie, waarbij de nadruk op de locatie Utrecht ligt. Het ziekenhuis blijft tijdens de verbouwing open en goed bereikbaar.

Grootschalige vernieuwingen

Het volgens sommige bronnen oudste ziekenhuis van Nederland plant nog dit jaar een volledige vernieuwing van één van de negen operatiekamers in Utrecht, inclusief een Gezondheidshuis op het eigen terrein. In de jaren die volgen komen daar nieuwe poliklinieken voor oogheelkunde en neurologie, nieuwe voorzieningen voor de afdeling cardiologie, een stiltecentrum, een nieuw centrum voor vrouw en kind, een nieuwe parkeergarage en overige poliklinieken en kantoorruimten bij. De verbouwing wordt zodanig verspreid over de jaren dat het ziekenhuis de deuren niet hoeft te sluiten. Steeds vinden verbouwingen plaats in slechts een gedeelte van het ziekenhuis. De eigen middelen gebruikt het ziekenhuis voor reguliere investeringen in medische apparatuur en groot onderhoud van de gebouwen en inventaris op alle drie locaties.

Diakonessenhuis investeert fors

Voor BNG Bank past deze financiering goed thuis in de strategie van financiering van de publieke sector, waartoe ook ziekenhuizen gerekend mogen worden. Rabobank heeft geen uitgesproken strategie die zich richt op financiering van de publieke sector, maar voor een bank waarvan het hoofdkantoor in de stad Utrecht zetelt, ligt ook hier een duidelijke link.

John Taks is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis en is tevreden: “Wij zijn heel blij om komende jaren te investeren in het ziekenhuis dat we al bijna 175 jaar zijn voor de stad en regio Utrecht. We hebben al een lange geschiedenis met generaties van families patiënten en medewerkers. We blijven ons vernieuwen en innoveren en hebben ook een mooie toekomst samen, waarin we met het Diakonessenhuis dichtbij blijven voor jong en oud.”