ABN AMRO en Dell EMC openen onderzoekscentrum voor data-professionals

04 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO en tech-bedrijf Dell EMC openen samen een laboratorium dat wetenschappers en studenten kunnen gebruiken voor data-onderzoek. In het zogeheten ‘Dataistic Center’ kunnen zij voor experimenten met data gebruikmaken van geavanceerde hardware en software. Het centrum is gevestigd in Amstelveen.

De Dell uit Dell EMC is inderdaad van de wereldwijd bekende computerfabrikant. In 2016 nam het bedrijf EMC over, dat inmiddels een aardige staat van dienst had opgebouwd op het gebied van data management hardware en software. Met een bedrag van $67 miljard is het tot op heden één van de grootste overnames ooit in de tech-branche. Daarmee verzekerde Dell zich enkele jaren geleden al van de nodige expertise in data science. Mede vanuit die achtergrond opent Dell EMC daarom nu samen met ABN AMRO het Dataistic Center.

Wetenschappelijke experimenten

Wat gaat er allemaal gebeuren in het Dataistic Center? In de eerste plaats is het een omgeving vol met moderne apparatuur en software voor het uitvoeren van data-gedreven experimenten. Data waarmee geëxperimenteerd wordt kan bovendien hergebruikt worden door andere gebruikers. Het Dataistic Center is ook een uitgelezen manier om te netwerken met andere data-professionals. Immers, hoe verschillend van achtergrond ook, data is wat iedere gebruiker met elkaar bindt. Het centrum biedt expertise op het vlak van bankieren, ondernemen en technologische ontwikkelingen.

ABN AMRO en Dell EMC starten data expertisecentrum

Micha Rentier is Head of Technology Lab bij ABN AMRO en vertelt: “De afgelopen twee jaar hebben we op diverse manieren samen met de wetenschap gewerkt aan data-analyses en mooie resultaten geboekt. Zo hebben we tijdens één van de hackathons analyses gedaan op medische datasets om informatie te genereren die belangrijk is voor de behandeling van kanker. De resultaten waren verbluffend. Op basis van die ervaringen zetten we nu samen met Dell EMC met deze opening een volgende stap.” Ongetwijfeld ook van belang voor de bank is het weer een stukje verder aanscherpen van het eigen tech-imago.

Belangrijk voor de wetenschap

"We leven in een samenleving waarin data steeds crucialer wordt en een centrale rol inneemt in vele sectoren, zoals de zorg en educatie", zegt Patrick van de Coolwijk (foto), Managing Director Commercial bij Dell EMC Nederland. "Met de dag komt er meer data beschikbaar en daar kan ook de wetenschap veel waarde uit creëren. Wij zien het als onze missie om initiatieven als het Dataistic Center te steunen en zijn verheugd om samen met ABN AMRO studenten en wetenschappers te faciliteren in hun baanbrekende onderzoek."