Mastercard toept over Visa heen in strijd om betaaldienstaanbieder Earthport

29 januari 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Betalings- en technologieconcern Mastercard staat op poleposition om betaaldienstaanbieder Earthport over te nemen. Daarmee steekt Mastercard branchegenoot en concurrent Visa de loef af, met wie het een overnamestrijd uitvecht. Het liggende bod op het Britse bedrijf bedraagt ~€269 miljoen (£233 miljoen). De bedrijfstop schaart zich achter het bod.

Concurrenten Mastercard en Visa zijn in een stevige strijd verwikkeld om de betaaldienstaanbieder Earthport over te nemen. Het Britse bedrijf host een internationaal betalingsnetwerk waarvan banken en en andere grote bedrijven gebruik van (kunnen) maken. Het bedrijf heeft tevens een samenwerkingsverband met technologiebedrijf Ripple, het bedrijf achter de cryptomunt XRP. Earthport is bezig met implementatie van de Ripple-technologie binnen het eigen distributed ledger netwerk.

Mastercard toept over Visa heen in strijd om betaaldienstaanbieder Earthport

Eind 2018 leek Visa aan het langste eind te trekken, met een bod van £198 miljoen. Dat kwam omgerekend neer op 30 pence per aandeel. De aandeelhouders zullen verlekkerd naar dat bod hebben gekeken, want voordat de biedingsstrijd tussen Mastercard en Visa uitbrak schommelde de koers nog op zo’n 7 pence per aandeel. Het bestuur leek klaar om het bod te accepteren en deed een positieve aanbeveling aan de aandeelhouders. Maar voor afgelopen weekend meldde Mastercard zich met een prijs per aandeel die 10% hoger ligt. Het Amerikaanse betalings- en technologieconcern biedt een prijs van 33 pence per aandeel.

Bestuur Earthport verandert van gedachten

Het bod van Mastercard heeft de raad van bestuur van gedachten doen wisselen. Niet gespeend van enig opportunisme zijn bestuur en aandeelhouders inmiddels om. Daarmee lijkt Mastercard de belangrijkste gegadigde te zijn om Earthport in bezit te krijgen. De strijd heeft de koers van Earthport flink opgevoerd en schommelt intussen rond de 35 pence. Helemaal zeker is de uitkomst nog niet. Visa beraadt zich nog en de aandeelhouders hebben al aangegeven dat de deur nog op een kier staat.