Santander wil met Ripple instant internationale betalingen aanbieden

18 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Spaanse Banco Santander lanceert een dienst voor internationale betalingen voor particuliere klanten via blockchain. Hiermee moeten internationale overschrijvingen ‘instant’ worden verwerkt. De overschrijfdienst werkt met blockchaintechnologie van Ripple. De dienst genaamd ‘Santander One Pay FX’ is beschikbaar voor klanten in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Polen.

Een internationale overschrijving - van euroland naar euroland uitgezonderd - duurt momenteel al gauw twee werkdagen. Met een weekend ertussen en net te laat de opdracht te hebben gegeven, kan het met wat pech oplopen tot vijf dagen. De Spaanse bank Santander wil met de nieuwe dienst ‘Santander One Pay FX’ de verwerkingstijd van internationale overschrijvingen sterk verkorten. In eerste instantie moeten betalingen van deze aard binnen een dag afgehandeld zijn. Maar in de komende zomer al wil Santander de snelheid verhogen naar ‘instant’ betalingen. Met andere woorden, als iemand in Spanje op de knop voor verzenden drukt, kan enkele seconden later een ontvanger in Brazilië het geld al op de rekening zien. 

Santander maakt gebruikt van Ripple blockchain-technologie

Om deze snelheid te kunnen bewerkstelligen maakt Santander gebruik van blockchain-technologie van het Amerikaanse Ripple. Ripple is één van de bekendste cryptovaluta van het moment en na Bitcoin en Ethereum ook de grootste qua marktkapitalisatie. Ripple is vaak synoniem voor de munteenheid die gebruikt wordt op het eigen blockchain-netwerk, maar formeel is dit de xCurrent (XRP). Ripple is ontworpen om het bestaande SWIFT-betaalsysteem te vervangen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren en wanneer, dat zal de tijd leren.

Ongekende mogelijkheden

Al in 2015 investeerde Santander in Ripple, via InnoVentures, een fonds voor investeringen in fintech, zoals ook diverse Nederlandse banken dat kennen. Topvrouw Ana Botín (de vierde opeenvolgende Botín die aan het roer staat van de bank, red.) van Santander licht toe: “Blockchain technologie biedt ongekende mogelijkheden voor het verbeteren van onze dienstverlening richting klanten. De lancering van Santander One Pay FX is de eerste van veel potentiële innovaties.”

“Overschrijvingen naar Europa kunnen op dezelfde dag verwerkt worden en we mikken op instant betalingen tussen diverse markten tegen de zomer”, aldus Botín. “Ons doel is om duizenden mensen die dagelijks internationale betalingen doen te ondersteunen. We zullen de komende maanden meer valuta en meer bestemmingen gaan toevoegen.”