Spaanse challenger Openbank opent deuren in Nederland

06 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Openbank is een volledig digitale bank die elders in Europa al enige tijd actief is. Sinds vandaag kunnen ook Nederlandse klanten zich aanmelden. Openbank biedt gebruikers een gratis lopende rekening en 2% rente over de eerste zes maanden tot een maximum van €5.000. De bank geeft vooral hoog op van de gebruiksvriendelijkheid van de eigen applicaties. Openbank is een volledige dochteronderneming van Banco Santander. 

Alsof het nog niet druk genoeg was met alle traditionele banken in Nederland, aangevuld met challengers uit binnen- en buitenland, die elkaar de loef proberen af te steken. Nederlandse consumenten krijgen er met Openbank echter weer een nieuwe smaak bij om uit te kiezen. Ondersteund door de Spaanse bankreus Santander zet Openbank de concurrentie zonder meer op scherp.

Tijdelijk hoog rentepercentage

Meest in het oog springend is het rentepercentage van 2% dat klanten in de eerste zes maanden kunnen krijgen. Naast een tijdslimiet geldt overigens wel een bedraglimiet waarover deze rente geldt, namelijk €5.000. Daarna valt de rente sterk terug, namelijk naar 0,01%. Het lijkt dus in hoofdzaak een middel om nieuwe klanten te lokken. Klanten van Openbank krijgen bovendien de beschikking over een gratis betaalrekening en gratis betaalpas voor de eerste vijf geldopnames en onbeperkt bij automaten van Santander. Dat wordt in Nederland goed zoeken, maar alsnog is het niet echt een probleem vanwege de populariteit van digitale betaaldiensten.

Gebruikers kunnen ervoor kiezen om betalingen via hun bankpas naar boven af te laten ronden, waarbij het verschil naar een goed doel te worden overgemaakt. Klanten kunnen kiezen een uit een aantal goede doelen, een selectie die Openbank later nog verder zal uitbreiden. Voorkeuren zijn via de app in te stellen, te wijzigen of juist te annuleren. Openbank biedt klanten via de app ook een beleggingsplatform. Via een geautomatiseerde adviesdienst kunnen zij beleggen in verschillende strategieën, vanaf een bedrag van €500. Voor wat betreft het beleggingsdeel werkt Openbank samen met vermogensbeheerder BlackRock en moederbedrijf Santander. 

Nadruk op UX

Openbank zet zoals gezegd sterk in op een optimale gebruikerservaring. Klanten kunnen gebruik maken van een mobiele en een web-app. In die app zit onder meer een gratis password- en datamanager, één beveiligde plek voor alle accounts en wachtwoorden die iemand bezit. De meeste van dergelijke diensten bieden hun diensten alleen betaald aan. Via de app kan men ook inkomsten en uitgaven categoriseren, waarmee de app meteen dient als digitaal huishoudboekje. "Wij geloven dat een verantwoorde digitale bankstrategie de nieuwe manier van bankieren is”, aldus CEO Ezequiel Szafir. “Op basis van een modern beleggingsplatform voor alle typen klanten, evenals spaar- en betaalproducten, brengen wij deze propositie naar de Nederlandse consument.”