ING sluit vijfjarige samenwerking met blockchainspecialist R3

28 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING en techfirma R3 sluiten een deal voor een vijfjarige samenwerking. Een belangrijk onderdeel van de deal is dat ING een ongelimiteerd aantal licenties krijgt om te gebruiken op het commerciële blockchainplatform van R3, Corda Enterprise. Daarmee verwerft de bank wereldwijde toegang tot Corda Enterprise en kan het verspreid over vele bedrijfsonderdelen zogeheten CorDapps aanbieden, applicaties voor het vastleggen van (mutaties in) afspraken of transacties.

ING en R3 zijn geen onbekenden van elkaar. Al enige jaren werken de twee samen aan de ontwikkeling van blockchaintechnologie, in de vorm van een consortium met enkele tientallen andere grote (inter)nationale banken. Nu intensiveren beide partijen de samenwerking.

Corda Enterprise is de commerciële vertaling van Corda zelf, het open source blockchainplatform van techfirma R3. Volgens Corda stelt het bedrijven in staat om te voldoen aan de eisen die de moderne markt stelt. Met Corda is ING in de gelegenheid om bedrijfsbreed CorDapps aan te bieden. Met CorDapps kunnen bijvoorbeeld (mutaties in) afspraken of transacties worden vastgelegd. Dat is nuttig in die zin dat het bijdraagt aan vertrouwen bij het sluiten van financiële afspraken. Onder de financiële diensten die hiermee gedekt worden zijn handelsfinanciering, identiteitsmanagement, verzekeringen en de kapitaalmarkten.

ING sluit vijfjarige samenwerking met blockchainspecialist R3

Annerie Vreugdenhil, Head of Innovation wholesale banking bij ING vertelt: “Onze langdurende gezamenlijke reis samen met R3 heeft bewezen dat dit de meest volwassen DLT-oplossing* is om tegemoet te komen aan de eisen van de financiële dienstverlening. Deze versterking van de samenwerking vormt een belangrijke mijlpaal richting het in staat stellen van klanten de overstap naar een distributed economy te maken. Met deze infrastructuur zijn we weer een stap dichter richting de praktische inzet van DLT-oplossingen voor onze klanten.”

Enthousiaste pionier

“ING is tot op heden een enthousiaste pionier in blockchaintechnologie en een gewaardeerde langetermijnpartner van R3”, aldus David Rutter, CEO van R3. Hij vervolgt: “Op het vlak van handelsfinanciering bijvoorbeeld was ING betrokken bij de eerste live handeling tijdens Project Voltron. Daarbij was de bank deelnemer aan de eerste onderpandlening op de blockchain, via HQLAx. Nu ING volledige toegang tot Corda Enterprise krijgt kijken we nieuwsgierig naar hoe het CorDapp ecosysteem gaat bijdragen aan productiviteit, efficiëntie en winstgevendheid in diverse bancaire deelgebieden.”

Lees meer:
Ivar Wiersma over de blockchainstrategie van ING